Γέφυρα Δεβοσέτου

Η πέτρινη γέφυρα Ντε Μποσέ (ή πρώην Γέφυρα του Δράπανου) με τις χαρακτηριστικές καμάρες της, βρίσκεται στο Αργοστόλι και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα και ιστορικά ορόσημα της Κεφαλονιάς. Είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια πέτρινη γέφυρα στην Ευρώπη, με μήκος 690 μέτρα. Συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή, απομονώνοντας την περιοχή του λιμανιού από τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου.

Στο παρελθόν, η γέφυρα χρησιμοποιούνταν και από αυτοκίνητα και φορτηγά, αλλά λόγω της στενότητάς της, πολλά οχήματα έπεφταν στη θάλασσα. Έτσι, η γέφυρα είναι μόνο για πεζούς.

Η αρχική ξύλινη γέφυρα χτίστηκε το 1813 από τον Σαρλ Ντε Μποσέ, κάτοικο της Κεφαλονιάς επί Αγγλοκρατίας. Είδε την αναγκαιότητα σύνδεσης του Αργοστολίου με το υπόλοιπο νησί, καθώς μέχρι τότε ο κόσμος μπορούσε να φτάσει στην πόλη μόνο με μικρά σκάφη ή κάνοντας κύκλο στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου.

Το δημοτικό συμβούλιο ήταν αντίθετο με την πρόταση για την κατασκευή της γέφυρας, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και λόγω της πιθανότητας συγκρούσεων από τα απέναντι χωριά. Παρόλα αυτά, ο Ντε Μποσέ συνέχισε τις εργασίες και η γέφυρα ήταν έτοιμη σε μόλις δύο εβδομάδες. Η αντίδραση των κατοίκων του χωριού ήταν εξαιρετικά θετική και αντίθετες φωνές εξαλείφθηκαν. Ο Charles Napier αργότερα ολοκλήρωσε αυτό που είχε ξεκινήσει ο Ντε Μποσέ, χτίζοντας την πέτρινη γέφυρα.

Στα μισά της γέφυρας, μπορείτε να θαυμάσετε έναν ψηλό τετράγωνο οβελίσκο που ορθώνεται από τη θάλασσα. Ο οβελίσκος φέρει μια επιγραφή που αποτίει φόρο τιμής στο μυαλό πίσω από την όλη κατασκευή, τον Ντε Μποσέ.

Καθώς διασχίζετε τη γέφυρα, μπορεί να είστε αρκετά τυχεροί ώστε να συναντήσετε τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα να κολυμπούν κοντά στη γέφυρα. Τα ρηχά νερά του κόλπου είναι ιδανικά για το ζευγάρωμα του απειλούμενου είδους κατά τα τέλη της άνοιξης.

0 Reviews

Write a Review