Η γέφυρα, γνωστή ως De Bosset, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Charles Philip De Bosset το 1812. Μετά το σεισμό του 1953, η γέφυρα έχει αποκατασταθεί και σήμερα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για δημόσιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Περισσότερα
Η γέφυρα De Bosset είναι η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα σε ένα θαλασσινό νερό και υπάρχει ήδη από το 1813, όταν ο Ελβετός μηχανικός Charles Philippe De Bosset εργάστηκε από τον Βρετανικό Στρατό.
Χάρη στη συμβολή του με τη μελέτη και την κατασκευή της γέφυρας, ο Μονσιέρ ντε Μποσσέτ διορίστηκε κυβερνήτης της Κεφαλλονιάς από το 1810-1814 από τους Βρετανούς που βασίλευαν τα Ιόνια νησιά από το 1809-1864.
Η πόλη του Αργοστολίου, με την στενή χερσόνησο Φανάρι που προεξέχει από τον Αργοστόλι, ήταν το κεντρικό κέντρο για όλες τις εμπορικές και εμπορικές δραστηριότητες για τους κατοίκους του νησιού. Όμως, η είσοδος χωρίστηκε από το Αργοστόλι από την ηπειρωτική Κεφαλλονιά, καθιστώντας υποχρεωτική τη διαδρομή γύρω από την περίμετρο του 5χλμ.
Οι Βρετανοί κυβερνήτες είδαν μια ισχυρή τοπική αντιπολίτευση όταν σχεδίαζαν να συνδέσουν τις δύο πλευρές της εισόδου στο στενότερο τμήμα της, κατασκευάζοντας μια ξύλινη γέφυρα από τη νότια πλευρά του λιμανιού του Αργοστολίου στο Δράπανο, ένα μικρό χωριό 950 μέτρα πάνω από το νερό.
Τα προβλήματα μεταφοράς των κατοίκων του χωριού που είχαν επιλυθεί, μείωσαν τους φόβους τους για πιθανές εισβολές και η γέφυρα De-Bosset ολοκληρώθηκε σε δύο εβδομάδες. Η μικρή δύναμη της γέφυρας ζήτησε την αναδιαμόρφωση του το έτος 1842. Ο βαρώνος Everton έδωσε στη γέφυρα μια νέα εμφάνιση και ξαναχτίστηκε με πέτρα χρησιμοποιώντας υλικά από το λόφο Μέτελα.
Καθώς περνάτε τη γέφυρα κατά την άφιξη στην πρωτεύουσα του νησιού, ένας τετράπλευρος συμμετρικός οβελίσκος αποτελούμενος από σκαλισμένους βράχους ανεβαίνει από τη θάλασσα. Αυτό το μνημείο που λέγεται “Κολώνα” που υπήρχε από το 1813, ήταν το σύμβολο ευγνωμοσύνης του Κοινοβουλίου της Κεφαλλονιάς στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 τραυμάτισε το ένα τρίτο της γέφυρας από την πλευρά του Αργοστολίου. Η γέφυρα και ο οβελίσκος επιβίωσαν από το σεισμό, αλλά όπως και ολόκληρη η πόλη, χρειάστηκε μεγάλη αποκατάσταση χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους κατασκευής σκυροδέματος.
Η γέφυρα παρέμεινε το όριο μεταξύ της θάλασσας και της λιμνοθάλασσας του Κούταβου και, περιοδικά, προστέθηκαν αρκετές καμάρες στο πλάι της γέφυρας του Αργοστολίου για να προσδώσουν πρόσθετη δύναμη στη γέφυρα.
Σήμερα η γέφυρα De Bosset επισκευάστηκε σταδιακά προκειμένου να αποτελέσει το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αργοστολίου στο μέλλον.