Γαστρονομία

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Τα νησιά του Ιονίου στην Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κεφαλονιά, έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την Ενετική κατοχή και η γαστρονομική τους πορεία έχει διαμορφωθεί από αυτή την βορειο-ιταλική επιρροή. Οι Ενετοί ήταν αυτοί που έφεραν για πρώτη φορά την ντομάτα στο νησί της Κεφαλονιάς κι επειδή κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου, ήταν υπεύθυνοι για το φύτεμα πολλών ελιόδεντρων στο νησί. Οι ελιές καλλιεργούνταν εκεί ήδη από την αρχαιότητα αλλά οι Ενετοί πλήρωναν όσους νησιώτες φύτευαν κι άλλα δέντρα ελιάς σε όλη την Κεφαλονιά. Σήμερα, το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό προϊόν της περιοχής.

Η κεφαλονίτικη γη ευδοκιμεί κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου και μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά εδέσματα , από ελαιόλαδο και κρασί μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα και αγνό μέλι.

Η Κεφαλονιά συγκεντρώνει μία πλούσια ποικιλία εκλεκτών προϊόντων όπως : Κρασί, ξύδι, μέλι, ελαιόλαδο, τυροκομικά , μπύρες, τσιπούρες & λαβράκια, πρόβειο παγωτό, μάντολες, βότανα, σκόρδα, τσίπουρο, μαρμελάδες, λικέρ, παστοκύδωνο και οικολογικά σαπούνια, που  εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους.

Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κουζίνα της Κεφαλονιάς, με συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού.
Eνώ όλοι μας έχουμε ακουστά την , κεφαλονίτικη κρεατόπιτα λίγοι γνωρίζουν ότι οι ντόπιες νοικοκυρές την φτιάχνουν από τρία ξεχωριστά είδη κρέατος (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ελάχιστοι γνωρίζουν τις παραλλαγές της (στο Ληξούρι βάζουν δαμάσκηνα) και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πόσες άλλες πίτες φτιάχνονται στην Κεφαλονιά.
Κυριότερες εξ αυτών η αγκιναρόπιτα, από καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας, τυρόπιτες από τα μοναδικά τυριά του νησιού, χορτόπιτες και  μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο.

Οι Κεφαλονίτες αγαπούν επίσης την καυτερή σκορδαλιά (φτιαγμένη από πατάτα ) με την οποία συνοδεύουν συνήθως τον τηγανητό μπακαλιάρο και τα βραστά κολοκυθάκια, τα οποία όμως στο νησί τα λένε μωρόπουλα!

Τα άγρια χόρτα ή τα αγριολάχανα (σέσκουλα, ζοχούς, λάπατα, καυκαλίθρες) μαζί με σπανάκι, πράσα, κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζουν και κάνουν τα τσιγαρίδια, ένα πολύ αγαπητό έδεσμα.

Στα κρεατικά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κρεάτων αλλά και μαγειρεμάτων: λαγός με κόκκινη σάλτσα, κόκορας λαγωτός με χοντρά μακαρόνια, κόκορας στο φούρνο με πατάτες, κουνέλι ξιδάτο, μοσχάρι προκάδο (μια τεχνική όπου εμφυτεύουμε στο κρέας σκόρδο και γαρύφαλλο) και κάποιες πιο σπάνιες συνταγές, όπως το παστίτσιο με κατσίκι ή αρνί ή χοιρινό με πατάτες και κυδώνια.

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από τα τοπικά κρασιά της Κεφαλονιάς Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.

Τα κλασικά γλυκά της Κεφαλονιάς είναι οι μάντολες (εκ του mandorla που στα ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο) που φτιάχνονται από καραμελωμένα αμύγδαλα.
Άλλα πιο άγνωστα είναι η μυστόπιτα που γίνεται από μούστο, σιμιγδάλι και αμύγδαλα, το παστοκύδωνο (πάστα κυδωνιού με αμύγδαλα).

Γι αυτούς, λοιπόν , που θέλουν να ανακαλύπτουν ιδιαίτερες γαστριμαργικές “χαρές” η κεφαλονίτικη κουζίνα θα τους ενθουσιάσει με τα… ευρήματά της , δίνοντάς τους έναν ακόμα λόγο να επισκεφθούν το μοναδικό μας νησί!!!

0 Reviews

Write a Review