Επισκεφθείτε την Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη: Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά αυτό το καλοκαίρι και σκέφτεστε τη μέρη και αξιοθέατα να δείτε στο Αργοστόλι. Αν βρεθείτε πρωινές ώρες στο Αργοστόλι για τοπικά ψώνια ή για καφέ μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Ναι, καλά ακούσατε, η βιβλιοθήκη είναι ένα must ειδικά αν θέλετε να πάρετε μια καλύτερη αίσθηση και κατανόηση της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού.

Η σπουδαία Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Αργοστολίου επί της οδού Ηλία Ζερβού. Οι ώρες και μέρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι ενώ τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα παραμένει κλειστή. Στο χώρο της φιλοξενούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών.

Ιστορική Αναδρομή

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1924 μετά την έκφραση επιθυμίας του Μαρίνου Κοργιαλένειου, έναν από τους κορυφαίους ευεργέτες του νησιού, στην διαθήκη του. Ο Μαρίνος Κοργιαλένειος ξεκίνησε την περιπέτεια της ζωής τους από την Οδησσό της Ρωσίας και στη Μασσαλία της Γαλλίας όπου κατέληξε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί διέπρεψε ως χρηματιστής. Έχοντας πάντοτε στο μυαλό και στην καρδιά του την πατρίδα του Κεφαλονιά, στάθηκε αρωγός για την δημιουργία της Βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι. Όραμα του ήταν να μπορούν οι μαθητές της πόλης να έχουν ένα χώρο ανάγνωσης και μελέτης. Η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε από τον τρομερό σεισμό του 1953 ωστόσο χτίστηκε εκ νέου το 1964 με την ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική. Μέχρι και σήμερα ηλικιωμένοι επιστρέφουν στον χώρο της βιβλιοθήκης και αναπολούν τις ημέρες μελέτης που περνούσαν ως μαθητές.

Η Βιβλιοθήκη σήμερα

Στον κεντρικό χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει το αναγνωστήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων από τη βιβλιοθήκη αλλά και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Εκτός από την κεντρική αίθουσα υπάρχουν τρεις ακόμη αίθουσες, δύο που περιέχουν σπάνιες συλλογές – δωρεές από τις οικογένειες ευεργετών της Κεφαλονιάς, Χαροκόπου και Βαλλιάνου, αλλά και μια δεύτερη αίθουσα εκδηλώσεων.

Αίθουσα Οικογένειας Χαροκόπου

Η αίθουσα με την συλλογή της οικογένειας Χαροκόπου περιέχει έπιπλα αντίκες, εκκλησιαστικές εικόνες και βιβλία αφιερωμένα στην τέχνη. Το πιάνο που βρίσκεται στην αίθουσα το χάρισε στην βιβλιοθήκη πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 ο μουσικός Ραυτόπουλος. Ο Παναγής Χαροκόπος, ένας εκ των ευεργετών της οικογένειας, ήταν ο πρώτος σύζυγος της αείμνηστης Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία για την πολιτική της σταδιοδρομία, την αντιδικτατορική δράση της, τον αγώνα της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα αλλά και την υποκριτική.

Το πιάνο που χάρησε ο μουσικός Ραυτόπουλος

Αίθουσα Οικογένειας Βαλλιάνου

Η αίθουσα με την συλλογή της οικογένειας Βαλλιάνου απαρτίζεται από πορτραίτα της οικογένειας και εκκλησιαστικά εκθέματα που διασώθηκαν από τον σεισμό του 1953. Ακόμη στη συλλογή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα χειρόγραφο από την φημισμένη Παναγία Σουμελά αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του χαλκού στην Κεφαλονιά.

Αίθουσα Εκδηλώσεων – Πινακοθήκη

Η τρίτη αίθουσα διατίθεται για διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και μελέτη πιάνου σε μαθητές και μουσικούς που το επιθυμούν. Στην αίθουσα μπορεί κανείς να παρατηρήσει πίνακες από Κεφαλλονίτες δημιουργούς με θέμα το αφιέρωμα των 100 χρόνων από το θάνατο του σατιρικού ποιητή και πεζογράφου Ανδρέα Λασκαράτου. Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί να δει πίνακες από τον αείμνηστο ζωγράφο Κώστα Κουνάδη που ο ίδιος χάρισε στην βιβλιοθήκη πριν το θάνατο του με πανέμορφα τοπία του Αιγαίου. Τις εντυπώσεις κλέβει το βυζαντινό εκκλησιαστικό τέμπλο από την ιδιωτική εκκλησία της οικογένειας Σδριν, αλλά και μια κόχη που διασώθηκε από μια γκρεμισμένη εκκλησία στην Έρισσο.  

Αδιαμφισβήτητα, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου αποτελεί ένα κέντρο πνεύματος που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε, με σπουδαία συγγράμματα και εκθέματα που ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο και περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 09:00 – 12:00 ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Επισκεφτείτε την σελίδα της βιβλιοθήκης στο Facebook για ανερχόμενες εκδηλώσεις και νέα.

ΣΠΥΡΟΣ Σ. ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ, Ελαιογρσφία σε καμβά του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ

0 Reviews

Write a Review