
Υπάρχει κάποια αργία ή εθνική γιορτή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Κεφαλονιά; Μάθετε εδώ!
Οι Έλληνες είναι παθιασμένοι με τις παραδόσεις και το ίδιο ισχύει και για τους «Κεφαλονίτες» ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γιορτές που είναι περιφερειακές στα Ιόνια Νησιά ή ακόμα περισσότερο τοπικές στην Κεφαλονιά και μόνο. Κάποιες δημόσιες αργίες πέφτουν Παρασκευή ή Δευτέρα, επιτρέποντας αποδράσεις για μεγάλα Σαββατοκύριακα, άλλες πάλι πέφτουν μεσοβδόμαδα.
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι γιορτάζεται ή τιμάται αυτές τις ημέρες και δείτε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε αν τύχει να βρίσκεστε στην Κεφαλονιά για τις διακοπές σας.
Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου - Κυριακή, 2 Μαρτίου
Απόκριες (Καρναβάλι)
Οι Απόκριες, η περίοδος του καρναβαλιού στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που προηγούνται της έναρξης της Σαρακοστής. Αυτή η περίοδος περιλαμβάνει μερικές από τις πιο πολύχρωμες και εντυπωσιακές γιορτές του έτους, όπως παρελάσεις, μασκέ πάρτι, παραστάσεις στο δρόμο και υπαίθριες γιορτές. Οι πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις και πάρτι λαμβάνουν χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Φέτος, τυχαίνει να πέφτει 1 και 2 Μαρτίου.
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου
Τσικνοπέμπτη
Φροντίστε να κλείσετε τραπέζι το βράδυ της τσικνοπέμπτης. Οι λάτρεις του ψητού κρέατος (από τους οποίους υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα) την χαρακτηρίζουν ως την αγαπημένη τους γιορτή. Από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ στήνονται υπαίθριες ψησταριές και όλο το νησί μυρίζει ψητό κρέας. Η ημέρα πέφτει στη δεύτερη εβδομάδα των Απόκρεων, όταν η εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση κρέατος πριν ξεκινήσει η νηστεία της Σαρακοστής.
Δευτέρα, 3 Μαρτίου
Καθαρή Δευτέρα (αργία, τριήμερο)
Την ημέρα αυτή, οι Έλληνες παραδοσιακά απολαμβάνουν χορτοφαγικά πιάτα και κάποια θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των καλαμαριών και του χταποδιού (το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα ψάρια είναι εκτός μενού για τη νηστεία της Σαρακοστής), όλα συνοδευόμενα από το υποχρεωτικό πλατύ ψωμί «λαγάνα» με σουσάμι και το γνωστό ντιπ ταραμασάλατα. Συνηθίζεται επίσης να βγαίνει έξω ο κόσμος για να πετάξει χαρταετό – μια δημοφιλής δραστηριότητα μεταξύ παιδιών και ενηλίκων.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία και πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς πολλοί γιορτάζουν την ημέρα βγαίνοντας για φαγητό.

Τρίτη, 25 Μαρτίου
Ημέρα Ανεξαρτησίας και Ευαγγελισμός (αργία)
Σε αυτή τη διπλή γιορτή, που γιορτάζει τόσο ένα ιστορικό όσο και ένα θρησκευτικό γεγονός, οι Έλληνες γιορτάζουν με παρελάσεις και ένα παραδοσιακό γλέντι με μπακαλιάρο και σκορδαλιά (μπακαλιάρος σκορδαλιά).
Η 25η Μαρτίου είναι εθνική επέτειο και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς πολλοί γιορτάζουν την ημέρα βγαίνοντας για φαγητό.
Δευτέρα, 14 Απριλίου - Δευτέρα, 21 Απριλίου
Εβδομάδα του Πάσχα (αργίες & τετραήμερο διακοπών)
Η πιο σημαντική γιορτή στο ημερολόγιο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας είναι το Πάσχα. Τα παιδιά παίρνουν δύο εβδομάδες διακοπών από το σχολείο και πολλοί ενήλικες παίρνουν επίσης άδεια από την εργασία τους για να μετατρέψουν το μακρύ Σαββατοκύριακο σε μεγαλύτερες διακοπές. Θρησκευτικές λειτουργίες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά οι κυριότερες εκδηλώσεις γίνονται τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα (18, 19 και 20 Απριλίου αντίστοιχα το 2025). Υπάρχουν πολλές υπέροχες παραδόσεις που πρέπει να γνωρίζετε αν επισκεφθείτε την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Ενημερωθείτε για τις πασχαλινές παραδόσεις στην Κεφαλονιά εδώ.


Πέμπτη, 1η Μαΐου
Πρωτομαγιά (αργία)
Η Πρωτομαγιά αναγνωρίζεται όχι μόνο ως Ημέρα της Εργασίας αλλά και ως γιορτή της άνοιξης. Ενώ πραγματοποιούνται πορείες σε όλη τη χώρα, οι λιγότερο πολιτικοποιημένοι επικεντρώνονται στις παραδόσεις που σχετίζονται με την αναγέννηση της φύσης, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία ελληνικά έθιμα. Το μάζεμα λουλουδιών και η κατασκευή στεφάνων είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα.
Η 1η Μαΐου είναι αργία και πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς πολλοί γιορτάζουν την ημέρα βγαίνοντας για φαγητό.
Τετάρτη, 21 Μαΐου
Η Ένωση των Ιονίων Νήσων (αργία)
Στις 5 Ιουνίου 1863, η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία η Βρετανία παραιτήθηκε από το ρόλο της ως αρχηγός του κράτους των Ιονίων Νήσων. Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα, με την Κεφαλονιά να αποτελεί μέρος τους, ενώθηκαν επίσημα με την Ελλάδα. Για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, σε όλη την περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, πραγματοποιούνται παρελάσεις σε συνδυασμό με θρησκευτικές λειτουργίες.
Αν τύχει να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά, την ημέρα αυτή, θα παρακολουθήσετε παρελάσεις σε όλο το νησί με τη μεγαλύτερη και πιο μεγαλειώδη να λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα, το Αργοστόλι. Τα σχολεία είναι κλειστά εκείνη την ημέρα, αλλά οι μαθητές συμμετέχουν στις παρελάσεις με τα σχολεία τους, με τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους ή με τους πολιτιστικούς συλλόγους τους.
Κυριακή, 8 Ιουνίου - Δευτέρα, 9 Ιουνίου
Πεντηκοστή & Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (αργία, τριήμερο διακοπών)
Την Πεντηκοστή γιορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος ενώπιον των αποστόλων, γεγονός που σηματοδότησε τη γέννηση της χριστιανικής εκκλησίας. Πραγματοποιούνται θρησκευτικές τελετές, αλλά πολλοί Έλληνες δεν γιορτάζουν την ημέρα με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο.
Παρόλο που είναι αργία, τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τους υποψήφιους επισκέπτες.

Παρασκευή 15 Αυγούστου & Σάββατο 16 Αυγούστου
Κοίμηση της Θεοτόκου (εθνική αργία) & εορτή του Πολιούχου της Κεφαλονιάς, Αγίου Γερασίμου (τοπική αργία)
Άλλη μια σημαντική ημέρα για την ελληνορθόδοξη εκκλησία είναι η Κοίμηση της Παναγίας. Αν μείνετε σε κάποιο μικρό χωριό, το πιο πιθανό είναι να ακούσετε τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και το πρωί της 15ης Αυγούστου. Οι Έλληνες υποβάλλουν τα σέβη τους στην Παναγία και γιορτάζουν με φίλους και συγγενείς στα σπίτια τους.
Στις 16 Αυγούστου, ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς γιορτάζει τον προστάτη του, τον Άγιο Γεράσιμο. Αν έχετε την ευκαιρία, κατευθυνθείτε στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου και παρακολουθήστε από κοντά τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις με λιτανείες που συνοδεύονται από την τοπική φιλαρμονική.
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου
Άγιος Γεράσιμος, πολιούχος της Κεφαλονιάς (τοπική αργία)
Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο στην Κεφαλονιά. Στις 20 Οκτωβρίου δεν γιορτάζει μόνο το νησί, αλλά γιορτάζουν και όλοι οι ντόπιοι που έχουν το ίδιο όνομα με τον Άγιο, ο Γεράσιμος, η Γερασίμουλα, ο Μάκης και η Γερασιμία. Είναι τοπική αργία στην Κεφαλονιά με όλα τα σχολεία και τις τοπικές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστά. Ορισμένες καφετέριες και εστιατόρια θα είναι ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, αλλά ελέγξτε το ωράριο λειτουργίας τους για την ημέρα.
Τρίτη, 28 Οκτωβρίου
(εθνική αργία)
Γνωστή ως «Ημέρα του Όχι», οι Έλληνες γιορτάζουν την απάντηση του πρωθυπουργού τους, Ιωάννη Μεταξά, στον Μπενίτο Μουσολίνι σε αυτή την ημερομηνία το 1940. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με ένα αποφασιστικό «ΟΧΙ» στο αίτημα του Μουσολίνι για ελεύθερη πρόσβαση στην Ελλάδα. Με την απάντηση αυτή, η Ελλάδα εισήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.
Η 28η Οκτωβρίου είναι αργία και πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, αλλά τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς πολλοί γιορτάζουν την ημέρα βγαίνοντας για φαγητό.