Καταβόθρες

Θα εκπλαγείτε από τις καταβόθρες του Αργοστολίου, οι οποίες αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που  μπορείτε να δείτε στην ακτή βόρεια της πόλης.

Αντίθετα στο σύνηθες, να ρέει το νερό στη θάλασσα, στις καταβόθρες τα νερά της θάλασσας εισβάλουν σε ρωγμές της στεριάς για να χαθούν βαθιά μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της γης.

Οι καταβόθρες παρέμειναν ένα ανεξήγητο μυστήριο μέχρι το 1963, όταν μία επιστημονική ομάδα από την Αυστρία έριξε στο νερό μια κόκκινη χρωστική ουσία (ουρανίνη)  και κατάλοιπα του χρώματος αυτού εμφανίστηκαν στην περιοχή της Σάμης.

Έτσι ανακαλύφθηκε ότι  μετά από ένα υπόγειο ταξίδι δύο εβδομάδων τα νερά αυτά εκβάλλουν στην ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς κοντά στη  Σάμη, στις πηγές του Καραβόμυλου και στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.  Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, τα νερά αναμιγνύονται με το νερό της βροχής που υπάρχει στα ρήγματα του υπεδάφους και έτσι γίνονται υφάλμυρα.

Στις Καταβόθρες σήμερα θα δείτε μια ρόδα που γυρίζει με τη  δύναμη του νερού, ενώ τον 190 αιώνα λειτούργησε εδώ ένας μύλος.

Ένας περίπατος παραλιακά από το κέντρο του Αργοστολίου μέχρι τις καταβόθρες διαρκεί περίπου μισή ώρα και είναι πολύ ευχάριστος. Στο δρόμο θα συναντήσετε μικρές παραλίες για μία δροσερή βουτιά στη θάλασσα.

0 Reviews

Write a Review