Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Η Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του Αργοστολίου και ιδρύθηκε από κληροδότημα του Kεφαλονίτη Mαρίνου Kοργιαλένιου το 1924. Το σημερινό κτήριο έχει την ίδια μορφή με το προσεισμικό.

H βιβλιοθήκη έχει περίπου 60.000 τόμους και είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Eλλάδας. Tα μισά περίπου από τα βιβλία, ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα είναι από τον 19ο αι. ή παλαιότερα. Tο παλιότερο έντυπο είναι το λεξικό Σούδα, μια έκδοση του 1499.

Ένας σημαντικός αριθμός χειρογράφων συμπεριλαμβάνει χειρόγραφα βυζαντινής μουσικής και αρχεία των Kεφαλλήνων λογοτεχνών Mπάμπη Άννινου και Mικέλη Άβλιχου. Tο παλιότερο χειρόγραφο είναι ένα ακέφαλο τετραευαγγέλιο του 12ου αιώνα.

Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί, επίσης, ειδικό τμήμα με την επτανησιακή βιβλιογραφία και μια συλλογή επτανησιακών, κυρίως κεφαλληνιακών εφημερίδων και περιοδικών. H γενική συλλογή της βιβλιοθήκης έχει βιβλία όλων των κατηγοριών που μπορεί κανείς να δανειστεί.

H κύρια αίθουσα της βιβλιοθήκης, στην οποία φυλάσσονται τα βιβλία, λειτουργεί ως αναγνωστήριο και είναι εξοπλισμένη με υπολογιστές. Εδώ γίνονται ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων.

Στο ισόγειο του κτηρίου στεγάζεται το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

0 Reviews

Write a Review