Ο Άγιος Γεράσιμος λατρεύεται από τους απανταχού Κεφαλονίτες. Είναι ο πολιούχος του νησιού και το Μοναστήρι στο όνομά του είναι τόπος αγαπημένος και ευλογημένος για τους Κεφαλονίτες. Τα λείψανα του Αγίου Γερασίμου φυλάσσονται σε γυάλινη θήκη πάνω από τον τάφο του.
Ο Άγιος Γεράσιμος ήταν γόνος της εύπορης και αριστοκρατικής οικογένειας Νοταρά. Γεννήθηκε το 1506. Εκάρη μοναχός στο Άγιο Όρος και αργότερα πέρασε 12 χρόνια της ζωής του στην Ιερουσαλήμ. Ήρθε στην Κεφαλονιά το 1555 αφού περιπλανήθηκε στην Κρήτη και τη Ζάκυνθο.
Τα πρώτα πέντε χρόνια έζησε σε μια σπηλιά κοντά στη Λάσση και αργότερα μετακόμισε στην περιοχή κοντά στα Βαλσαμάτα, όπου ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Γερασίμου. Δημιούργησε ένα μοναστήρι, το οποίο φρόντιζε τους μη προνομιούχους και λειτουργούσε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Οι Κεφαλονίτες πιστεύουν ότι ο Άγιος Γεράσιμος προστατεύει και θεραπεύει από ασθένειες. Προς τιμήν του Αγίου τους, πολλοί νησιώτες δίνουν το όνομά του στα παιδιά τους.
Το σώμα του Αγίου Γερασίμου έχει διατηρηθεί και φυλάσσεται σε γυάλινη θήκη στη Μονή αφού δεν αποσυντέθηκε ποτέ. Μετά το θάνατό του, το σώμα του Αγίου θάφτηκε δύο φορές και εκταφιάστηκε άθικτο, με αποτέλεσμα η εκκλησία να τον ανακηρύξει άγιο. Οι Κεφαλονίτες όλου του κόσμου συνεχίζουν να τον προσκυνούν και να προσεύχονται σε αυτόν.
Το 1953, λίγο μετά τον τεράστιο σεισμό που κατέστρεψε το 90% του νησιού, πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον Άγιο Γεράσιμο να παρηγορεί και να φροντίζει τραυματίες και εγκλωβισμένους μέσα σε σπίτια και κτίρια.
Στις 16 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Αγίου Γερασίμου, το σώμα του περνά πάνω από άρρωστους και τραυματίες, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να τους θεραπεύσει. Σε πολλές περιπτώσεις η σορός του εκτίθεται εντός του ναού της Μονής κατά τη λειτουργία.