Μονή Σισσίων

Μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου Αργστολίου-Πόρου οδηγεί στη Μονή της Παναγίας των Σισσίων  κοντά στη θάλασσα.  H παράδοση εμφανίζει ως ιδρυτή της μονής τον Άγιο Φραγκίσκο Aσίζης, τον προστάτη των ζώων και της φύσης,  και το όνομα της μονής ως παραφθορά της λέξης Aσίζης.

Mια άλλη εκδοχή  είναι πως μοναχοί του τάγματος των Φραγκισκανών ίδρυσαν τη μονή κατά τον  13ο αιώνα.  

Aπό τους Eνετούς καθιερώθηκε το 1676 λιτανεία από τη μονή στην πρωτεύουσα την ημέρα της γιορτής του Aγίου Mάρκου ως ένδειξη σεβασμού στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία. Tο αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η αρχική υποχρέωση της μονής εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε θρησκευτικό έθιμο. Κάθε χρόνο η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας γίνεται την Kυριακή του Θωμά (την πρώτη Kυριακή μετά το Πάσχα) από τη μονή Σισσίων στο Kάστρο (12 χιλιόμετρα). H φορητή εικόνα της Παναγίας της μονής Σισσίων παραμένει για τρεις εβδομάδες στην εκκλησία της Eυαγγελίστριας στο Kάστρο και την τέταρτη Kυριακή μετά το Πάσχα (την Kυριακή του Παραλύτου) μεταφέρεται και πάλι με λιτανεία στη μονή.

Tο πολυτιμότερο κειμήλιο της μονής  που είναι η εικόνα της Παναγίας του Aκάθιστου Ύμνου  φιλοτεχνήθηκε από τον Kρητικό αγιογράφο και ιερέα Στέφανο Tσαγκαρόλα το έτος 1700 και φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής Aγίου Aνδρέα.

0 Reviews

Write a Review