Το νησί της Κεφαλονιάς έχει μια μακρά, πολυπολιτισμική ιστορία από κατακτητές του παρελθόντος που έχουν αφήσει ίχνη ορατά σήμερα και έχει περάσει ένα μεγάλο σεισμό που άλλαξε εντελώς το σκηνικό. Μισογκρεμισμένοι οικισμοί εγκαταλελειμμένοι από τον μεγάλο σεισμό του Ιονίου το 1953 και μεσαιωνικά πέτρινα κάστρα, όλα κυριευμένα από τη δύναμη της φύσης με δέντρα και βλάστηση να αναπτύσσεται μέσα από τις πέτρες, δημιουργούν την απόλυτη αίσθηση ταξιδιού στο χρόνο. Ας τα εξερευνήσουμε!
Το παλιό χωριό Φάρσα: Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 ανάγκασε τους κατοίκους του χωριού Φάρσα να εγκαταλείψουν τον οικισμό τους βιαστικά και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους λίγο νοτιότερα. Τα ερείπια του παλιού οικισμού παραμείνουν ακίνητα, ενώ διάσπαρτα μικρά αντικείμενα, όπως κουταλάκια του γλυκού, διαμελισμένες κούκλες και θραύσματα πορσελάνης δείχνουν την ταχύτητα της εγκατάλειψης.
Βλαχάτα Σάμης: Πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, το παλιό χωριό των Βλαχάτων βρισκόταν κοντά στη Σάμη. Ο οικισμός στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του και τώρα απλώνεται μισογκρεμισμένος ανάμεσα στα δέντρα που φυτρώνουν ανάμεσα στους κατεστραμμένους τοίχους. Από το καλοκαίρι του 2012, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, η «Ομάδα Παραγωγής Saristra», υπό τη δημιουργική καθοδήγηση του πολιτιστικού συλλόγου «Αιγιαλός», αναβιώνει το «παλιό» χωριό ετησίως, διοργανώνοντας το φεστιβάλ Saristra στα ερείπιά του, με παραστάσεις, ζωντανά συγκροτήματα και προβολές βίντεο τέχνης πάνω στους κατεστραμμένους τείχους.
Κάστρο Αγίου Γεωργίου: Από 300 μέτρα υψόμετρο, το κάστρο παρακολουθεί τα πάντα, από τότε που χτίστηκε πριν από 800 χρόνια. Ήταν ο τόπος κατοικίας για ευγενείς και αξιωματούχους και υπήρξε η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς για αιώνες. Μέσα σε μια περίμετρο 600 μέτρων από τείχη, επάλξεις και σκοπιές, μπορούσαν να εντοπίσουν πειρατικά πλοία σε απόσταση 20 μιλίων σε μια καθαρή ημέρα. Όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι το 1757, η ζωή στο κάστρο ξεθώριασε και κάθε ενδιαφέρον για αυτό χάθηκε. Σήμερα, το κάστρο είναι ερειπωμένο και μόνο λίγα κτίρια επιβιώνουν, αλλά ακόμα δείχνει το μεγαλείο του. Δεν ήταν μόνο η ζημιά με την πάροδο του χρόνου και οι πόλεμοι, υπέστη επίσης πολλά από τον καταστροφικό σεισμό το 1953.
Κάστρο Άσσου: Χτισμένο στην κορυφή της χερσονήσου της Άσσου, είναι το μεγαλύτερο από τα δύο κάστρα στην Κεφαλονιά. Χτίστηκε από τους Βενετούς τον 16ο αιώνα στη δυτική ακτή του νησιού, προκειμένου να προστατεύσει το χωριό Άσσος από πειρατές. Οι τελευταίοι κάτοικοι ζούσαν μέσα στα τείχη του κάστρου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Ήταν γνωστοί ως οι Καστρινοί και ήταν ομάδες μεγάλων οικογενειών που ζούσαν από την καλλιέργεια ελιών και σταφυλιών. Το κάστρο στέγαζε πάνω από τους διπλάσιους κατοίκους του σημερινού χωριού της Άσσου με περίπου 200 σπίτια, καθώς και πολλά δημόσια κτίρια. Η στρατηγική θέση του Κάστρου επέτρεπε την εποπτεία όλης της θαλάσσιας περιοχής και από εκεί μπορείτε να έχετε όμορφη θέα του κόλπου.