Δήμος Αργοστολίου

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και ο Δήμος του Αργοστολίου ο μεγαλύτερος από τους τρεις δήμους,  καθώς καταλαμβάνει την κεντρική περιοχή του νησιού και εκτείνεται μέχρι το νοτιότερο χωριό και μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, τη Σκάλα.

 

Το Αργοστόλι είναι μια σύγχρονη πόλη με 10.000 κατοίκους κτισμένο στην δυτική ακτή του  ευρύχωρου κόλπου του Αργοστολίου με θέα στα απέναντι βουνά και το Ενετικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Η πόλη θα σας μαγέψει με αξιοθέατα, όπως η πέτρινη γέφυρα Δεβοσέτου, τα μουσεία και οι πλατείες με χώρους αποκλειστικά για πεζούς. Σε μια βόλτα βόρεια από την πόλη μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, τις περίφημες Καταβόθρες, όπου σε μεγάλες ρωγμές του εδάφους εισρέει θαλάσσιο νερό το οποίο μετά εξαφανίζεται για να αρχίσει ένα μυστήριο ταξίδι διασχίζοντας το νησί υπόγεια και για να εμφανιστεί ξανά στην ανατολική ακτή του νησιού όπου ρέει ξανά στην Θάλασσα. Αμέσως μετά τις Καταβόθρες θα δείτε τον φάρο των Αγίων Θεοδώρων, με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική μορφή.

 

Νότια της πόλης βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο της Λάσσης με πανέμορφες παραλίες, όπως ο Πλατύς και ο Μακρύς Γιαλός. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται η κοιλάδα των Ομαλών 500 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας  όπου δεσπόζει το μεγάλο βουνό Αίνος. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του Αγίου Γερασίμου, ο οποίος είναι και ο πολιούχος Άγιος της Κεφαλονιάς. Δίπλα στον ναό βρίσκεται και η μονή του Αγίου Γερασίμου όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου σε μια ασημένια σαρκοφάγο. Στην περιοχή καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση το σταφύλι της Ρομπόλας και στον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τα τοπικά κρασιά. Η ποικιλία της Ρομπόλας ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις πετρώδεις βουνοπλαγιές της περιοχής και σε υψόμετρο που φθάνει τα 800 μ.  Είναι ένα λευκό, γευστικό και δροσερό κρασί που ταιριάζει απόλυτα στην κουζίνα της Κεφαλονιάς.

 

Η Λειβαθώς, η περιοχή νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, είναι σχετικά πεδινή με καλλιέργειες διάφορων ειδών και πανέμορφα χωριά. Η περιοχή έχει όμορφες παραλίες όπως ο Αη Χέλης, οι Άμμες, ο Λουρδάς και το Τραπεζάκι. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το Ενετικό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Μαζαρακάτα, το Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς με το σημαντικό Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Μοναστήρι των Σισσίων.

 

Η περιοχή Ελειού-Πρόννων είναι η νοτιότερη περιοχή του Δήμου Αργοστολίου. Καταπράσινη, με καλλιέργειες, πολλά χωριά, βουνά και θάλασσα, αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο. Η Σκάλα είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, χάρη στην μεγάλη αμμουδερή παραλία της. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι η Σκάλα, τα Καμίνια, η Μούντα και τα Αράγια. Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Ρωμαϊκή Βίλλα στη Σκάλα, ο Μυκηναϊκός τάφος των Τζαννάτων έξω από το χωριό Πόρος και το Μοναστήρι της Άτρου. Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η εκκλησία της Παναγίας Φιδούσσας στο Μαρκόπουλο με ένα μοναδικό τρόπο.  Μικρά ακίνδυνα φίδια εμφανίζονται την εποχή εκείνη και βρίσκονται σε γυάλες στην εκκλησία. Οι πιστοί πιάνουν και αγγίζουν τα φίδια που θεωρούνται θαυματουργά.

Δήμος Ληξουρίου

Απέναντι από την όμορφη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Ληξούρι σας προσκαλεί να εξερευνήσετε μια εναλλακτική διάσταση του νησιού. Διαφορετικό από το Αργοστόλι από πολλές απόψεις, το Ληξούρι είναι εξίσου όμορφο και γοητευτικό, αλλά με μεγαλύτερες δόσεις ηρεμίας και χαλάρωσης.

Χωρίζεται με το Αργοστόλι από έναν στενό κολπίσκο και αποπνέει μια διαφορετική ατμόσφαιρα και lifestyle, χωρίς ωστόσο να υστερεί καθόλου σε εστιατόρια και μπαρ.

 

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά, η κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, το Πετρίτσι, αποτελεί σημείο συνάντησης τόσο για τους ντόπιους όσο για τους επισκέπτες. Αν θέλετε να γίνετε ένα με την τοπική κουλτούρα και το κεφαλονίτικο ταμπεραμέντο, μη χάσετε τα παραδοσιακά πανηγύρια για φαγητό, ποτό και πολύ χορό!

 

Για μπάνιο κοντά στο Ληξούρι, μοναδικός προορισμός είναι η παραλία Ξι. Το Ξι προσφέρει μια φυσική εμπειρία σπα χάρη στους κόκκινους βράχους του από πηλό. Τα παιδιά εδώ απολαμβάνουν το μπάνιο τους με ασφάλεια, καθώς τα νερά είναι πολύ ρηχά. Αντίστοιχα όμορφη με την παραλία Ξι, αλλά με λιγότερο κόσμο, είναι η παραλία Μέγας Λάκκος, που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά.

Ακόμα μία αναγνωρισμένη παραλία κοντά στο Ληξούρι είναι η παραλία Πετανοί. Εδώ, τα καταγάλανα νερά και τα λευκά βότσαλα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο, που συναγωνίζεται σε ομορφιά τον Μύρτο.

 

Για τους ρομαντικούς, επισκεφθείτε τη Μονή Κηπουραίων και απολαύστε τη μαγευτική θέα του ηλιοβασιλέματος. Εναλλακτικά, κατευθυνθείτε προς την εξαιρετικά όμορφη, αλλά λιγότερο γνωστή παραλία Πλατιά Άμμος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Δήμος Σάμης

Μία από τις πιο αγαπημένες αγαπημένες περιοχές στην Κεφαλονιά είναι το βόρειο μέρος του νησιού, η Έρισος, ένα όμορφο μείγμα του παλιού με το νέο.
Στην Έρισο βρίσκονται πολλά από τα πιο τουριστικά χωριά της Κεφαλονιάς, όπως το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο και η γραφική χερσόνησος της Άσου με το περίφημο ενετικό Κάστρο της, από όπου η θέα κόβει την ανάσα. Τα μικρά χωριουδάκια της Ερίσου, Βασιλικάδες, Αντυπάτα, Μεσοβούνια, Κομιτάτα είναι χτισμένα μέσα στο πράσινο, ενώ δεν λείπουν οι γραφικοί κολπίσκοι και οι πανέμορφες ακρογιαλιές. Πιο γνωστές από όλες είναι το Φωκί, τα Χοργοτά, η Αγία Ιερουσαλήμ, η Έμπλυση και η Ευρετή.  Χαρακτηριστικό της Ερίσου είναι ότι τα σπίτια εκεί είναι προσεισμικά, γεγονός που της δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Στην Έρισο μπορείτε ακόμη να δείτε: την παλιά Μονή Παλαιοχέρσου, την ρωσική εκκλησία στα Αντυπάτα, και την νησίδα Αστερίς.

 

Η περιοχή της Πυλάρου, γειτονεύει με την Έρισο και είναι μία κοιλάδα μεταξύ των βουνών Αγία Δυνατή και Καλόν όρος. Το ψαροχώρι της Αγίας Ευφημίας , είναι το πιο σημαντικό χωριό της Πυλάρου με όμορφη παραλία και τουριστικό αγκυροβόλιο. Τα κυριότερα χωριά που βρίσκονται στην Πύλαρο είναι τα Μακρυώτικα, τα Διβαράτα, τα Ποταμιανάτα και Φερεντινάτα. Στην Πύλαρο, την δεύτερη περιοχή της βόρειας Κεφαλονιάς, βρίσκεται και η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδας και μία από τις πιο όμορφες του κόσμου , ο Μύρτος. Η παραλία Μύρτος αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την Κεφαλονιά και τα νερά της είναι κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα.

 

Πολλές μικρότερες και πεντακάθαρες παραλίες βρίσκονται σε όλη την ακτογραμμή της; Πυλάρου και περιμένουν να τις ανακαλύψετε!
Η ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει την περιοχή της Σάμης , το δεύτερο μεγάλο λιμάνι του νησιού , από όπου μπορείς να επισκεφθείς την Ιθάκη, αλλά και να περάσεις στην Πελοπόννησο. Η Σάμη είναι είναι διάσημη γιατί εκεί γυρίστηκε η ταινία “Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” με τον Nicolas Cage και την Πενέλοπη Κρουζ. Στην περιοχή βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς , η Αντίσαμος, με τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά και το πράσινο να κατεβαίνει έως την ακρογιαλιά.

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης βρίσκονται και δύο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης: Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης και το σπήλαιο Δρογκαράτης.
Η επίσκεψη στο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία με τις ακτίνες του ήλιου να καθρεφτίζονται στα νερά της υπόγειας λίμνης και να ξεδιπλώνουν σαν βεντάλια φαντασμαγορικούς ιριδισμούς. Το σπήλαιο Δρογκαράτης, είναι μεγαλοπρεπές σαν ένα έργο γλυπτικής, από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

 

Άλλα αξιοθέατα της Σάμης είναι η εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), η αρχαία Σάμη , η εκκλησία των Αγίων Φανέντων, η Μονή της Παναγίας των Αγριλίων και η λίμνη του Καραβόμυλου .