Πλατεία Καμπάνας

Περπατώντας κατά μήκος των καταστημάτων στον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Αργοστολίου, τo Λιθόστρωτο, θα φτάσετε στην πλατεία Καμπάνα.  Είναι προφανές ότι το όνομα της πλατείας προέρχεται από το καμπαναριό με το ρολόι που κοσμεί την πλατεία αυτή.

Σήμερα είναι μια ωραία ατμοσφαιρική πλατεία με καφέ και μαγαζιά, όμως πίσω στο 1797 αυτή η ιστορική και πρώτη πλατεία της πόλης ήταν η κεντρική σκηνή ενός από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα στην ταραχώδη ιστορία του νησιού. Εδώ τα γαλλικά στρατεύματα που μπήκαν στην Κεφαλονιά, έκαψαν το Libro d’Oro (το «Χρυσό Βιβλίο» ήταν ο επίσημος κατάλογος ευγενών στη Δημοκρατία της Βενετίας στην οποία ανήκαν μέχρι τότε τα Ιόνια Νησιά).

Ως αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης, τo 1797 τελείωσε η Ενετική κυριαρχία στα Ιόνια Νησιά, όταν και καταλήφθηκαν από τις δημοκρατικές γαλλικές δυνάμεις. Σε γενικές γραμμές, αυτή η αλλαγή χαιρετίστηκε με μεγάλη χαρά, γιατί προκάλεσε τον τερματισμό των προνομίων της αριστοκρατίας και την έλευση της ισότητας για όλους τους πολίτες.

0 Reviews

Write a Review