Μάθετε αν υπάρχει κάποια αργία ή εθνική εορτή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Κεφαλονιά!
Οι Έλληνες είναι παθιασμένοι με τις παραδόσεις και το ίδιο ισχύει και για τους Κεφαλονίτες ειδικότερα όταν πρόκειται για γιορτές που είναι τοπικές είτε στα Ιόνια Νησιά είτε στην Κεφαλονιά μόνο. Ορισμένες αργίες πέφτουν Παρασκευή ή Δευτέρα, γεγονός που επιτρέπει στους Έλληνες τριήμερες αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, άλλες πάλι πέφτουν μεσοβδόμαδα.
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι γιορτάζεται και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε αν τύχει να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά αυτές τις ημέρες.
Δευτέρα 29 Απριλίου - Δευτέρα 6 Μαΐου (Εβδομάδα του Πάσχα, αργίες - πενταήμερο διακοπών)
Η “Μεγάλη Εβδομάδα” του Πάσχα, είναι η πιο σημαντική γιορτή στο ελληνορθόδοξο ημερολόγιο. Κατά την περίοδο του Πάσχα όλοι οι μαθητές παίρνουν δύο εβδομάδες διακοπές και η πλειοψηφία των Ελλήνων κανονίζει να πάρει άδεια από την εργασία τους, φροντίζοντας να επιστρέψουν στα χώρια τους σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, στην Κεφαλονιά πραγματοποιούνται θρησκευτικές λειτουργίες με τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις να συμβαίνουν τη Μεγάλη Παρασκευή (3 Μαΐου), το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) και την Κυριακή του Πάσχα (5 Μαΐου). Αν σκοπεύεται να επισκεφτείτε την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια αυτής της θρησκευτικής εβδομάδας, υπάρχουν πολλές υπέροχες παραδόσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε. Διαβάστε εδώ για να πάρετε μερικές ιδέες.
Η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργίες, οπότε να έχετε υπόψη σας ότι πολλά καταστήματα μπορεί να παραμείνουν κλειστά. Οι καφετέριες, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια συχνά παραμένουν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν όσους επιθυμούν να φάνε έξω, αλλά ελέγξτε το ωράριο λειτουργίας τους, καθώς μπορεί να διαφέρει από τις κανονικές ημέρες.
Τετάρτη 1 Μαΐου (Πρωτομαγιά, αργία)
Για τους Έλληνες, η Πρωτομαγιά δεν αναγνωρίζεται μόνο ως Ημέρα της Εργασίας αλλά και ως γιορτή της άνοιξης. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όπως και στην Κεφαλονιά, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε πορείες, αλλά και πολλούς ντόπιους να δραπετεύουν στα χωράφια για να “πιάσουν τον Μάη”. Αυτό συνεπάγεται το μάζεμα αγριολούλουδων από τα λιβάδια και την κατασκευή στεφανιού, το οποίο κρεμιέται έξω από την εξώπορτα των σπιτιών.
Καθώς φέτος η Πρωτομαγιά είναι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα, θα εορταστεί στις 7 Μαΐου.
Τρίτη 21 Μαΐου (Η Ένωση των Επτανήσων)
Στις 5 Ιουνίου 1863, η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία η Βρετανία παραιτήθηκε από το ρόλο της ως αρχηγού του κράτους των Ιονίων Νήσων. Στις 21 Μαΐου 1864 τα Επτάνησα, με την Κεφαλονιά να αποτελεί μέρος τους, επανενώθηκαν επίσημα με την Ελλάδα. Για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, σε όλη την περιοχή των Ιονίων Νήσων, πραγματοποιούνται παρελάσεις σε συνδυασμό με θρησκευτικές τελετές.
Αν τύχει να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά, την ημέρα αυτή, θα παρακολουθήσετε παρελάσεις σε όλο το νησί με τη μεγαλύτερη και πιο μεγαλειώδη να λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα, το Αργοστόλι. Τα σχολεία είναι κλειστά αλλά οι μαθητές συμμετέχουν στις παρελάσεις με τα σχολεία τους ή με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Κυριακή 23 Ιουνίου - Δευτέρα 24 Ιουνίου (Πεντηκοστή & Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, αργία και τριήμερο)
Την Πεντηκοστή γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος ενώπιον των αποστόλων, γεγονός που σηματοδοτεί τη γέννηση της χριστιανικής εκκλησίας. Θρησκευτικές λειτουργίες πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες, βλέποντας ότι τα σχολεία είναι κλειστά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, ιδανικό για μια προ-καλοκαιρινή απόδραση. Παρόλο που είναι αργία, τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν τους υποψήφιους επισκέπτες.
Πέμπτη 15 Αυγούστου - Παρασκευή 16 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου (αργία) και εορτή του Πολιούχου της Κεφαλονιάς, Αγίου Γερασίμου (τοπική αργία))
Μια άλλη σημαντική ημέρα για την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία είναι η Κοίμηση της Παναγίας. Αν μείνετε σε ένα μικρό χωριό, το πιθανότερο είναι να ακούσετε τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και ανήμερα το πρωί. Οι Έλληνες υποβάλλουν τα σέβη τους στην Παναγία και γιορτάζουν στο σπίτι με φίλους και οικογένεια.
Στις 16 Αυγούστου, ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς γιορτάζει τον προστάτη του, τον Άγιο Γεράσιμο. Αν έχετε την ευκαιρία, κατευθυνθείτε προς το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου θα παρακολουθήστε από κοντά τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις με λιτανείες που συνοδεύονται από την τοπική φιλαρμονική.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου (Προστάτης της Κεφαλονιάς, Άγιος Γεράσιμος - τοπική αργία)
Στην Κεφαλονιά, ο πολιούχος Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο. Τον Οκτώβριο δεν γιορτάζει μόνο ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς με τον Άγιο Γεράσιμο αλλά και όλοι οι ντόπιοι που μοιράζονται το όνομά τους με τον Άγιο, ο Γεράσιμος, η Γερασιμούλα, ο Μάκης και η Γερασιμία. Είναι μια τοπική γιορτή με όλα τα σχολεία και τις τοπικές επιχειρήσεις να είναι κλειστά (δυστυχώς για τα παιδιά φέτος πέφτει Κυριακή). Οι περισσότερες καφετέριες και τα εστιατόρια θα είναι ανοιχτά, αλλά καλο είναι να ελέγξετε ε το ωράριο λειτουργίας τους.
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου (Εθνική επέτειο, αργία - τριήμερο)
Γνωστή ως “Ημέρα του Όχι”, οι Έλληνες γιορτάζουν την απάντηση του πρωθυπουργού τους, Ιωάννη Μεταξά, στον Μπενίτο Μουσολίνι σε αυτή την ημερομηνία το 1940. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με ένα αποφασιστικό “ΟΧΙ” στο αίτημα του Μουσολίνι για ελεύθερη πρόσβαση στην Ελλάδα. Με την απάντηση αυτή, η Ελλάδα εισήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.
Στο Αργοστόλι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κεφαλονιάς, θα δείτε να πραγματοποιούνται παρελάσεις. Παρόλο που είναι αργία, πολλές καφετέριες και εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά, καθώς η πλειοψηφία των ντόπιων προτιμά να περάσει τη μέρα έξω και πολλοί εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι φέτος θα είναι τριήμερο.