Χωριό Βαλσαμάτα

Πηγαίνοντας προς τον καθεδρικό ναό και τη  Μονή του Αγίου Γερασίμου από το δρόμο Αργοστόλι – Σάμη, περνάτε από τα Βαλσαμάτα. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην πανέμορφη κοιλάδα των Ομαλών και βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του Όρους Αίνου.

Το χωριό είναι γνωστό χάρη στις τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου, που είναι και η γιορτή του Αγίου.

Επειδή τα Βαλσαμάτα βρίσκονται στην περιοχή όπου καλλιεργείται το φημισμένο παραδοσιακό λευκό κρασί της Κεφαλονιάς, τη Ρομπόλα, το θέμα του πανηγυριού είναι φυσικά το κρασί αυτό.

Στα Βαλσαμάτα και στο διπλανό χωριό Φραγκάτα  οι εορτασμοί διαρκούν δύο ημέρες και όλοι μπορούν να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Υπάρχει φυσικά δωρεάν κρασί σε αφθονία, φαγητό και μουσική για πολύ  χορό.

Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο μεγαλοπρεπώς. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου, που είναι και η ημερομηνία της ονομαστικής εορτής. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν όλα τα άτομα με το όνομα Γεράσιμος στην Κεφαλονιά, και δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν Γεράσιμο ή μια Γερασιμούλα!

Η λιτανεία παρακολουθείται κάθε χρόνο από χιλιάδες Κεφαλονίτες και επισκέπτες. Eπίσης, το μενού στα περισσότερα σπίτια για αυτή την ημέρα της μεγάλης γιορτής περιλαμβάνει την Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, ένα από τα πιο νόστιμα και παραδοσιακά πιάτα.

0 Reviews

Write a Review