Ίδρυμα Φωκά – Κοσμετάτου

Το Ιδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου, με έδρα το Αργοστόλι, έχει αναπτύξει δύο χώρους ανοικτούς στο κοινό:

Τις Συλλογές, στο κέντρο της πόλης,

και

Τον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς, στις παρυφές της.

Και οι δύο λειτουργούν ως κιβωτοί για τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, και ως χώροι μαθησιακοί για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος,

που αποτελούν και τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του.

Δέχονται επισκέπτες από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο:

οι Συλλογές Δευτέρα με Παρασκευή, 10.00-14.00

ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς καθημερινά εκτός Κυριακής, 09.00 -14.00.

Το εισιτήριο είναι κοινό και για τους δύο χώρους, Ε 4.00.

Και στις δύο περιπτώσεις, επίσης, προσφέρεται ακουστική ξενάγηση στα ελληνικά και τα αγγλικά, που διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Οι Συλλογές στεγάζονται σε διατηρητέο κτίριο δίπλα στην κεντρική πλατεία, και παρουσιάζουν αντικείμενα από τις προσωπικές συλλογές των ιδρυτών, κυρίως πίνακες και λιθογραφίες, αλλά και νομίσματα και χαρτονομίσματα, όλα άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία της Επτανήσου. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται δύο σπάνια κειμήλια – οι σημαίες της Επτανήσου Πολιτείας και της Βρετανικής Προστασίας – καθώς και η πλήρης σειρά Απόψεις στα Ιόνια Νησιά του Joseph Cartwright, που απεικονίζει με μεγάλο πλούτο πληροφοριών την κοινωνική ζωή στα νησιά τις παραμονές της Επανάστασης του 1921. Η σημαντική συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων διηγείται, σε ειδική έκθεση, την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου μέχρι και το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στον αύλειο χώρο του κτιρίου, μια έκθεση για τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 και ένα ντοκυμαντέρ συμπληρώνουν την περιήγηση σε έναν πολιτισμό που δεν υπάρχει πια.

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς, μοναδικός στα Επτάνησα, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος ως χώρος συλλογής, ανάδειξης και προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας, αλλά και ως ανοικτός μαθησιακός χώρος. Με αφετηρία έναν εγκαταλελειμένο ελαιώνα, που διέθετε πλούσια άγρια βλάστηση, ανοίχτηκαν μονομάτια, προστέθηκε το υγρό στοιχείο με λίμνη και ρυάκι, καταγράφηκαν και πιστοποιήθηκαν επιστημονικά τα φυτά – η συλλογή των οποίων εμπλουτίζονται διαρκώς με νέα, σπάνια και απειλούμενα είδη. Σήμερα, ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς προσφέρει στα παιδιά του νησιού ειδικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα, και στους επισκέπτες του ένα αισθητικό περιβάλλον γαλήνης και αναψυχής. Το μικρό υπαίθριο θέατρο, αλλά και το λειβάδι και η λίμνη, φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι εκθέσεις ή εκδηλώσεις μουσικές και λόγου, συνδέοντας άρρηκτα τη φύση με τον πολιτισμό.

Για όλες μας τις δραστηριότητες, σας καλούμε να επισκεφθείτε τον ανανεωμένο ιστότοπο του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου στο: www.focas-cosmetatos.gr

Και βέβαια να μας επισκεφθείτε και οι ίδιοι στους χώρους μας σε πρώτη ευκαιρία.

0 Reviews

Write a Review