Η Κεφαλονιά, ένα Hub για το κρασί

Η Κεφαλόνια είναι ένας τουριστικός προορισμός γνωστός για την φυσική του ομορφιά. Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην γαστρονομία και ιδιαίτερα το κρασί και στον αμπελοοινικό τουρισμό. H επιτυχία αυτή οφείλεται αναμφίβολα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς (ΣΟΚ). 

Στις 17 Ιουνίου 2023 θα λάβει χώρα στην Κεφαλονιά, “Η Κεφαλονιά, ένα Hub για το κρασί” με την υποστήριξη της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου. Ενόψει αυτού το γεγονότος, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Άνθεια Κώτση, υπεύθυνη δράσεων και marketing του συνδέσμου, για τον ΣΟΚ, τον τουρισμό και το HUB.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ΣΟΚ?

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς (ΣΟΚ) ιδρύθηκε το 2021 και αποτελείται από τα οινοποιεία Gentilini Winery, Κτήμα Χαριτάτου, Ορεάλιος Γη, Petrakopoulos Winery, Sarris Winery και Sclavos Wines. 

Στόχος του συνδέσμου είναι η ενίσχυση, ανάδειξη και προώθηση του κεφαλονίτικου και ιθακήσιου Αμπελώνα και Οίνου καθώς και του αμπελοοινικού τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου και δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που θα αξιοποιήσουν την πολιτιστική κουλτούρα, τη γαστρονομική παράδοση, το αμπελουργικό τοπίο και τα οινικά προϊόντα των νησιών.

 

 Ποιες ποικιλίες καλλιεργούνται στην Κεφαλονιά?

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί με μεγάλο πλούτο στις τοπικές ποικιλίες. Οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται και που είναι σήμα κατατεθέν για την Κεφαλονιά είναι η Ρομπόλα και η Μαυροδάφνη. Με την ξηρή Ρομπόλα να είναι και ΠΟΠ, τα οινοποιεία δημιουργούν κρασιά μοναδικά. Η Μαυροδάφνη είναι ΠΟΠ στη γλυκιά της έκδοση, όμως γνωστός γίνεται και ο ξηρός οίνος που παράγεται από αυτή την μοναδική ποικιλία. 

Το Μοσχάτο είναι και αυτό ΠΟΠ στη γλυκιά του έκδοση, και όπως η Μαυροδάφνη βγάζει εξαιρετικούς ξηρούς οίνους, ως μονοποικιλιακό αλλά και σε blend.

Ποικιλίες τοπικές που αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια είναι επίσης το Βοστιλίδι, η Μοσχατέλα, το Τσαούσι και το Ζακυνθινό. 

 

18_Κτήμα Χαριτάτου αμπέλι

Τι σημαίνει το κρασί για τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς; Πως συνδέεται το κρασί και η γαστρονομία με τον πολιτισμό του νησιού; 

Η Κεφαλονιά έχει μακρά παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση, δύο αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού του νησιού. Οι δράσεις του Συνδέσμου Οινοποιών και η δυναμικότητα με την οποία κινούμαστε πατάνε πάνω σε αυτό και το εξελίσσουν. 

Η γαστρονομία στην Κεφαλονιά είναι επίσης σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού καθώς υπάρχουν και παραδοσιακές συνταγές αλλά και προϊόντα τοπικά.

Η πραγματικότητα είναι ότι η γαστρονομία και το κρασί είναι πολύ δυνατά στοιχεία για να κάνουμε σωστό place branding, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του τόπου που τον κάνουν μοναδικό.

Έτσι μέρος των δράσεων του Συνδέσμου είναι γεύματα όπου παρουσιάζουμε την τοπική κουζίνα. 

Με τις δράσεις σας βοηθάτε στην προβολή της Κεφαλονιάς? Πιστεύετε ότι υπάρχει ανταπόκριση πάνω σε αυτό?

Για να επιτευχθεί ο στόχος του συλλόγου, χρειάζεται η σωστή προβολή, ποιότητα στις δράσεις και συνέπεια. Αυτά τα τρία είναι βασικά για να γίνει μια δουλειά που θα έχει επίδραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τον σύνδεσμο δεν διοργανώνω μόνο δημοσιογραφικές αποστολές, αλλά δράσεις όλο το χρόνο, όπως συνεργασίες με εστιατόρια με αστέρια Michelin για βραδιές Κεφαλονίτικου wine pairing. Με αυτόν τον τρόπο, το brand name Κεφαλονιά ακούγεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το κρασί είναι μέρος του νησιού. Έτσι, όταν με αφορμή αυτό υπάρχουν δεκάδες αναφορές στα εθνικά ΜΜΕ, όταν το κρασί τραβάει την προσοχή του κόσμου, ο μεγάλος νικητής είναι η Κεφαλονιά και το brand name του νησιού. 

Το 2022 οργανώσατε για πρώτη φορά την δράση, “Η Κεφαλονιά, ένα HUB για το κρασί”. Τι ακριβώς είναι και τι θέλετε να πετύχετε?

Ο Σύλλογος ξεκίνησε το 2021 με βασική του δράση τη δημοσιογραφική αποστολή. Καθώς δουλεύω πάνω στο place branding και την ανάδειξη τόπων ως ποιοτικούς τουριστικούς προορισμούς, αποφάσισα να ξεκινήσουμε με τον σύνδεσμο ένα νέο project, το  “Η Κεφαλονιά, ένα HUB για το κρασί”. Στόχος αυτού είναι να γίνει η Κεφαλονιά το επίκεντρο μιας ανοιχτής συζήτησης για θέματα που αφορούν τον κλάδο του κρασιού – της αμπελουργίας είτε της οινοποίησης, και να τραβήξει περαιτέρω το ενδιαφέρον σε κάτι που έχει πραγματικά νόημα. 

Με καλεσμένους καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, συζητάμε επίκαιρα θέματα όπως πέρσι, στο πρώτο Hub του 2022, την κλιματική αλλαγή. Το hub παρακολούθησαν οι οινοποιοί, αμπελουργοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι και μεταφέρθηκε τόσο μέσα από τα άρθρα των καλεσμένων δημοσιογράφων, όσο και από βίντεο ώστε να υπάρχει ενημέρωση πανελλαδικα. 

 

Φέτος στις 17 Ιουνίου ξανά οργανώνετε το HUB με τίτλο “Νέες τεχνολογίες στο αμπέλι”. Θεωρείτε ότι υπάρχει ανταπόκριση?

Οι νέες τεχνολογίες είναι κάτι που μας απασχολεί σε όλους τους τομείς της ζωής και φυσικά και στην αμπελουργία. Έτσι, φέτος πρότεινα το θέμα του Hub να είναι οι “Νέες τεχνολογίες στο αμπέλι”. Οι καλεσμένοι μας θα μιλήσουν πάνω σε αυτό το θέμα από την πλευρά της γεωπονίας, της τεχνολογίας και της οινολογίας και θεωρώ πως η συζήτηση αυτή θα ωφελήσει όλους είτε τους ενδιαφέρει να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο είτε όχι. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και με χαρά προσκαλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του συνδέσμου, www.kefaloniawinemakers.gr

0 Reviews

Write a Review