Θαλάσιες Χελώνες Καρέτα Καρέτα

Εκτός από τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες, τις κρυστάλλινες βαθιές θάλασσες και τα μαγευτικά τοπία, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείτε την Κεφαλονιά, ειδικά αν είστε λάτρης της άγριας πανίδας. Εδώ θα ανακαλύψετε αρκετά είδη υπό εξαφάνιση. Οι χελώνες καρέτα-καρέτα είναι οι μόνες θαλάσσιες χελώνες που φωλιάζουν στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα του πλανήτη και θα τις δείτε να κολυμπούν στις παραλίες της Κεφαλονιάς και στο λιμάνι του Αργοστολίου. Αποτελούν ένα από τα παλαιότερα είδη του κόσμου. Τα μεγάλα κεφάλια, τα χάλκινα κελύφη και το κεχριμπαρένιο δέρμα τους τις ξεχωρίζουν από άλλα είδη χελωνών. Οι χελώνες καρέτα-καρέτα φτάνουν σε μήκος από 1 έως 1,2 μέτρα, ζυγίζουν έως και 350 κιλά και έχουν διάρκεια ζωής 65 χρόνια ή και περισσότερα.

Τα θηλυκά φαίνεται να γεννούν σε φωλιές κατά μέσο όρο τρεις έως πέντε φορές σε μία περίοδο αναπαραγωγής. Η διαδικασία της ωοτοκίας εμφανίζεται κυρίως τη νύχτα όλο το καλοκαίρι, καθώς σύρονται έξω σε παραλίες πέρα από το σημάδι της υψηλής παλίρροιας και σκάβουν φωλιές, στις οποίες γεννιούνται περίπου 100 αυγά. Χρειάζονται περίπου 60-70 ημέρες για να εκκολαφθούν τα αυγά και να αναδυθούν οι νεογέννητες χελώνες, κάτι που συμβαίνει κυρίως τη νύχτα όταν η πιθανότητα επίθεσης αρπακτικών είναι ελάχιστη. Στη συνέχεια, οι νεογέννητες χελώνες, μαγνητισμένες από το φως του φεγγαριού και τη βαρύτητα, κατευθύνονται προς τη θάλασσα.

Είναι εξίσου πιθανό να βρείτε Καρέτα-Καρέτα και τόπους ωοτοκίας σε πολλές παραλίες του νησιού, καθώς η Κεφαλονιά είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες ωοτοκίας στον κόσμο. Η κύρια περιοχή για φωλιές είναι κάτω από το Ρατζακλί στον κόλπο Μούντα, ανάμεσα στη Σκάλα και τον Κατελειό, ενώ πολλές άλλες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλες τις παραλίες του νησιού, όπως στη Μεγάλη Άμμο και την παραλία Άμμες στις Μηνιές, στο Μακρύ Γιαλό στη Λάσση ή στο Μέγα Λάκκο στο Ληξούρι. Ωστόσο, για να δείτε μια ενήλικη χελώνα Καρέτα-Καρέτα στο φυσικό της περιβάλλον στην Κεφαλονιά, μπορείτε να πάτε στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου στο Αργοστόλι. Εντοπίζονται συχνά στη γέφυρα Ντε Μποσέ και κατά μήκος της ακτογραμμής, όπου περιστασιακά συνοδεύουν τα ψαροκάικα και κολυμπούν προς αναζήτηση τροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεφαλονιά φιλοξενεί ένα άλλο είδος υπό εξαφάνιση, τη φώκια Μονάχους Μονάχους. Στην Ευρώπη, αυτό το είδος θεωρείται το πιο απειλούμενο και μπορεί να βρεθεί μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η θέα αυτών των πλασμάτων αποτελεί μια αξιοσημείωτη εμπειρία. Εμείς οι άνθρωποι οφείλουμε να τα σεβόμαστε να νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Θαυμάστε αυτά τα πλάσματα, αλλά φροντίστε να τα βοηθήσετε να ζήσουν με ασφάλεια και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον πλανήτη μας!

0 Reviews

Write a Review