Κεφαλονιά: Ένας παράδεισος για πεζοπορία!

Σας αρέσει η πεζοπορία; E, λοιπόν, τότε θα πρέπει σίγουρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στην Κεφαλονιά προκειμένου να εξερευνήσετε τα διαφορετικά μονοπάτια πεζοπορίας που έχει να σας προσφέρει το νησί. Με τα ποικιλόμορφα τοπία της, την ανθισμένη φύση και με θέα που κόβει την ανάσα, η Κεφαλονιά έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς πεζοπορίας στην Ελλάδα. Ετοιμάστε, λοιπόν, βάλτε τις πεζοπορικές σας μπότες και ανακαλύψτε μαζί μας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια στην Κεφαλονιά:

1. Ο βασιλιάς όλων των μονοπατιών: Ο εθνικός δρυμός – Αίνος

Το όρος Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό των Επτανήσων με υψόμετρο 1.628 μέτρα. Χαρακτηρίζουμε τον Αίνο ως τον βασιλιά των μονοπατιών, γιατί εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία διαδρομών που μπορείτε να διασχίσετε με τα πόδια, απολαμβάνοντας την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά του βουνού. Πολλοί από τους επισκέπτες μας συγκρίνουν τη βλάστηση του Αίνου με τα δάση των Άλπεων. Δεν είναι περίεργο, καθώς το βουνό φιλοξενεί δύο πολύ σπάνια είδη, το ελληνικό έλατο (Abies cephalonica) και το περίφημο μαύρο πεύκο (Pinus nigra), τα οποία και τα δύο έχουν τεράστια ομοιότητα με τη βλάστηση στις Άλπεις. Αν είστε αρκετά τυχεροί, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να δείτε και άλλο ένα σπάνιο είδος: Τα άγρια άλογα του Αίνου.

Για να έχετε μια καλή εικόνα των πεζοπορικών διαδρομών στον Αίνο, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, όπου θα βρείτε επίσης πρόσθετες πληροφορίες για το βουνό Αίνος: https://kefaloniageopark.gr/en/node/307

2. Περιοχή της Σάμης: παραλίες, λόφοι και ξωκλήσια

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περιοχή για πεζοπορία είναι η περιοχή γύρω από τη Σάμη. Η περιοχή αυτή προσφέρει ένα διαφορετικό τοπίο με μονοπάτια διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Μια από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές είναι από την παραλία Αντίσαμος μέχρι και την παραλία Κουτσουπιά. Αυτή η διαδρομή απαιτεί να διαθέτετε έναν ικανοποιητικό βαθμό φυσικής κατάστασης, καθώς θα χρειαστείτε συνολικά περίπου 6 ώρες για να φτάσετε στην παραλία Κουτσουπιά και να επιστρέψετε. Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε από το αποτέλεσμα. Τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Κουτσουπιά, η οποία μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με βάρκα ή με τα πόδια, και η πυκνή βλάστηση σας προσφέρουν ένα μοναδικό συνδυασμό για να ξεκουραστείτε και να αναζωογονηθείτε.

Οι άλλες πεζοπορίες γύρω από τη Σάμη θα σας οδηγήσουν στην ενδοχώρα με λόφους, κατσίκια, ξωκλήσια και παλιά γεφύρια κατά μήκος του μονοπατιού σας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://sami.gov.gr/monopatia-sami

3. Ανακαλύψτε την παραδοσιακή Κεφαλονιά στο βορρά.

Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, γύρω από το χωριό Φισκάρδο, υπάρχουν επιπλέον μονοπάτια πεζοπορίας. Εδώ θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και θα γνωρίσετε την “παλαιά” Κεφαλονιά, καθώς η περιοχή αυτή δεν καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 1953. Από τα διαθέσιμα μονοπάτια σας προτείνουμε αυτό από την Έμπλυση ως την Κιμιλιά: https://fiscardo.com/walking/

4. Φτέρη: η καλύτερη παραλία της Ευρώπης!

Η τελευταία μας πρόταση είναι η πεζοπορία στην παραλία Φτέρη. Αυτή η παραλία έχει βραβευτεί από την εφημερίδα Guardian ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, οπότε αυτή η περιπετειώδης βόλτα αξίζει σίγουρα τον κόπο. Το σημείο εκκίνησης (google maps: https://goo.gl/maps/k6A1VPMGMEu4gXAH6) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Παλικής, κοντά στο χωριό Ζόλα. Για την ακριβή τοποθεσία προτείνουμε να βάλετε τις συντεταγμένες στο GPS σας. Από εκεί θα ξεκινήσετε μια κατάβαση διάρκειας 40 λεπτών, ακολουθώντας τις ζωγραφισμένες κουκίδες στα βράχια, που θα σας καθοδηγήσουν μέχρι την παραλία. Η παραλία Φτέρη μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με θαλάσσιο ταξί από το χωριό Zola ή με τα πόδια. Το παρθένο τοπίο της θα σας αποζημιώσει για την τεχνικά δύσκολη πεζοπορία, καθώς οι λευκοί βράχοι και η άμμος, σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά, θα σας αφήσουν πραγματικά εντυπωσιασμένους.

Σας υποσχόμαστε: Αυτή η πεζοπορία θα σας μείνει αξέχαστη!

Περπατήστε στην ανέγγιχτη Φτέρη
Από την παραλία 'Εμπλυση ακολουθήστε το μονοπάτι προς την παραλία Κιμιλιά

Τα παραπάνω μονοπάτια αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μικρό μέρος όλων των πεζοπορικών διαδρομών που μπορείτε να περπατήσετε στην Κεφαλονιά. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για να εξερευνήσετε την ανέγγιχτη φύση του νησιού με τα πόδια. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε πάντα τα κατάλληλα παπούτσια, καθώς τα μονοπάτια μπορεί να είναι κατά διαστήματα βραχώδη. Επίσης, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας αρκετό νερό και κάποιο σνακ.

Με αυτό, κλείνουμε με μια τελευταία ερώτηση: Πότε σκοπεύετε να έρθετε στην Κεφαλονιά για πεζοπορία;

0 Reviews

Write a Review