Μια επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους στην Κεφαλονιά

Με τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία και τη φιλοξενία των κατοίκων της, η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που μπορεί να εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη. Από φρούρια και αρχαία μνημεία έως φυσικά σπήλαια και κοιλάδες που απλώνονται σε όλο το νησί, διαθέτει μοναδικά αξιοθέατα για όλα τα ενδιαφέροντα. Ας επισκεφθούμε τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κεφαλονιά.

Τα Κυκλώπεια Τείχη της αρχαίας Κράνης
Τα Κυκλώπεια Τείχη της αρχαίας Κράνης βρίσκονται κοντά στο χωριό Ραζάτα, περίπου 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Αργοστολίου και χρονολογούνται από τον 7ο – 6ο π.Χ. αιώνα. Θεωρούνται ότι είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα αρχαιολογικά αξιοθέατα στην Κεφαλονιά, επειδή είναι κατασκευασμένα από θεόρατους βράχους και πιστεύεται ότι είχαν κτιστεί από μονόφθαλμους γίγαντες, οι οποίοι σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ονομάζονται Κύκλωπες.


Η Ακρόπολη της Σάμης
Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Σάμης μπορούν να βρεθούν στο Όρος Λαπίθα, πάνω από το λιμάνι της Σάμης. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με μια σειρά από γραφικά μονοπάτια, τα οποία συνδέουν επίσης και μερικά γειτονικά ρωμαϊκά ερείπια. Η ακρόπολη καταλαμβάνει τους λόφους «Παλαιόκαστρο» και «Άγιοι Φανέντες», ενώ αποδείξεις όλων των τύπων αμυντικής αρχιτεκτονικής και λίθινης τοιχοποιίας μπορούν να βρεθούν λόγω της εκτεταμένης οχύρωσης της αρχαίας πόλης, που χρονολογείται από την κλασική και ελληνιστική εποχή (5ος- 2ος αιώνας π.Χ.).


Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Μαζαρακάτων

Αυτό το αρχαίο νεκροταφείο ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Π. Καββαδία, έναν αρχαιολόγο από την Κεφαλονιά. Θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο Μυκηναϊκό νεκροταφείο στο νησί μέχρι σήμερα και βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως 17 θολωτούς τάφους, που βρέθηκαν ασύλητοι και γεμάτοι με αγγεία με όμορφα χρώματα, χρυσά ελάσματα κι εξαρτήματα από γυαλί. Οι τάφοι είναι υπόγειοι και λαξευμένοι στο φυσικό βραχώδες υπόστρωμα.


Ρωμαϊκό Νεκροταφείο στο Φισκάρδο

Αυτό το αρχαιολογικό μνημείο ανακαλύφθηκε το 1993 δίπλα στη θάλασσα. Το ρωμαϊκό νεκροταφείο χρονολογείται από το 2ο (π.Χ.) έως τον 4ο αιώνα (μ.Χ.) και ήρθε στο φως κατά τύχη. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τμήματα ενός μεγάλου νεκροταφείου, το οποίο περιείχε δύο ορθογώνια τμήματα, καθώς και συνολικά 27 τάφους. Οι τάφοι παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στην αρχιτεκτονική μορφή τους και βρέθηκαν κτερίσματα στο εσωτερικό τους, όπως κεραμικά και γυάλινα αγγεία, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα και νομίσματα.


Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Σκάλα

Το 1956, τα ερείπια μιας ρωμαϊκής έπαυλης ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Η Ρωμαϊκή έπαυλη βρίσκεται στην πολύ νότια πλευρά του νησιού και στα περίχωρα της Σκάλας και αξίζει να εξερευνηθεί εάν βρίσκεστε στην περιοχή. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ότι είναι ένα είδος αγροτικής έπαυλης. Έχουν διατηρηθεί έξι χώροι, τέσσερις από τους οποίους έχουν ψηφιδωτά δάπεδα, ενώ ο έκτος που είναι μια υπαίθρια αυλή. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά μπορεί να βρεθεί στο δεύτερο δάπεδο κι αντιπροσωπεύει μια αλληγορική εικόνα του Φθόνου, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει, όταν βλέπει την ευτυχία άλλων ανθρώπων. Η έπαυλη φαίνεται να έχει καταστραφεί από πυρκαγιά τον 4ο μ.Χ. αιώνα.


Θολωτός Τάφος στα Τζαννάτα

Ένα εύρημα του Μυκηναϊκού πολιτισμού ανακαλύφθηκε στα Τζαννάτα κοντά στο χωριό Πόρος. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός με σχήμα κυψέλης ή θολωτός τάφος στα Ιόνια Νησιά και είναι μοναδικός στο είδος του. Ο τάφος θεωρείται ότι είναι ένας βασιλικός τάφος και χρυσά κοσμήματα, βασιλικές σφραγίδες και πολύτιμοι λίθοι συνόδευαν τον τάφο και μπορεί να τα δει κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι αυτός ήταν ο τόπος ταφής του Οδυσσέα. Ο τάφος χτίστηκε πάνω από έναν άλλο μικρότερο τάφο, που είχε καταρρεύσει για άγνωστους λόγους.

0 Reviews

Write a Review