Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Μαζαρακάτων

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Μαζαρακάτων, που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα νοτιοανατολικά του ομώνυμου οικισμού, αποκαλύφθηκε την εποχή της θητείας του Ντε Μποσέ ως κυβερνήτη της Κεφαλονιάς (1810-1814) κατά την κατασκευή νέας οδοποιίας.

Ο ελβετικής καταγωγής Ντε Μποσέ ηγήθηκε των ανασκαφών και μετέφερε μερικά αγγεία που ανακαλύφθηκαν εκεί στο Μουσείο Neuchâtel στην Ελβετία, όπου διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν εκ νέου, περίπου έναν αιώνα αργότερα, από τον Κεφαλονίτη αρχαιολόγο Παναγιώτη Καββαδία και ξανά το 1951 από τον καθηγητή Μαρινάτο.

Ανακαλύφθηκαν συνολικά 17 θαλαμωτοί τάφοι και μεγάλος αριθμός μυκηναϊκών αγγείων και μικρών αντικειμένων, μερικά από τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και μια ακόμα συλλογή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο μυκηναϊκό νεκροταφείο του νησιού και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή του Ιονίου.

Οι τάφοι είναι υπόγειοι, λαξεμένοι σε φυσικό βράχο από ασβεστόλιθο και αποτελούνται από διάδρομο, είσοδο και θάλαμο. Οι διαστάσεις των θαλάμων διαφέρουν. Μερικοί είναι μικρότεροι (1,40 μ. x 1,90 μ.) που αποτελούνται από λίγες ταφές, ενώ άλλοι είναι μεγαλύτεροι (5,50 μ. x 4,80 μ.) και διαθέτουν πολλές ταφές.

Το νεκροταφείο είναι εύκολο να το βρει κανείς αν ακολουθήσει τις πινακίδες στη διαδρομή που συνδέει το Αργοστόλι με τις Κεραμιές και την Πεσσάδα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα πρόσβασης με αναπηρικό αμαξίδιο.

0 Reviews

Write a Review