Ορθόδοξο Πάσχα:  Παραδόσεις και έθιμα στην Κεφαλονιά.

Σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά τον Απρίλιο; Λοιπόν, εδώ είναι μερικές παραδόσεις και έθιμα που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του ελληνικού Ορθόδοξου Πάσχα στην Κεφαλονιά.

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική και, χωρίς αμφιβολία, η πιο σεβαστή γιορτή στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Οι πνευματικές και φυσικές προετοιμασίες της 40ήμερης περιόδου της νηστείας οδηγούν στη Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία συνεχείς πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα μέχρι και την ημέρα της Ανάστασης. 

Βιώνοντας αυτό το έντονο θρησκευτικό γεγονός, οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν περιορίζονται στους εορτασμούς στην εκκλησία ή στο σπίτι. Διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων, προσπαθώντας πάνω απ’ όλα να αναδείξουν τη συμπονετική σύνδεσή τους με αυτό το θείο δράμα και τη χαρά τους για την Ανάσταση.

  1. Κυριακή των Βαΐων

Την παραμονή της Κυριακής των Βαΐων, οι ντόπιοι συγκεντρώνονται στις τοπικές τους εκκλησίες και ετοιμάζουν μικρές ανθοδέσμες με φύλλα φοίνικα σε σχήμα σταυρού μαζί με άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια. Είναι μια πανέμορφη εμπειρία να παρακολουθείς την τοπική κοινότητα να ενώνεται για τις προετοιμασίες. Την Κυριακή των Βαΐων αυτά ευλογούνται και μοιράζονται σε όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτή την θρησκευτική τελετή. Οι μικρές ανθοδέσμες μεταφέρονται στο σπίτι, αποξηραίνονται και φυλάσσονται μέχρι την επόμενη χρονιά.

2. Βάψιμο των πασχαλινών αυγών σε κόκκινο χρώμα

Τη Μεγάλη Πέμπτη, πριν διαβαστούν τα 12 Ευαγγέλια στη βραδινή εκκλησιαστική τελετή, οι Έλληνες ορθόδοξοι βράζουν και βάφουν τα αυγά σε κόκκινο χρώμα. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε στο σταυρό και το αυγό είναι σύμβολο της γέννησης, μιας νέας αρχής. Το βράδυ του Σαββάτου, μόλις ο Χριστός αναστηθεί, τα άτομα μεταξύ τους τσουγκρίζουν τα αυγά τους για να τα σπάσουν, λέγοντας “Ο Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη”. Το σπάσιμο του κελύφους του αυγού αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού από τους νεκρούς.

(Οι κόκκινες βαφές μπορούν να αγοραστούν από τα σούπερ μάρκετ, αλλά πολλοί ντόπιοι συλλέγουν σκούρα καφέ φύκια από τις ακτές της θάλασσας και τα χρησιμοποιούν για να χρωματίσουν τα αυγά).

3. Στολισμός του Επιταφίου με λουλούδια

Αφού τελειώσει η πρωινή εκκλησιαστική λειτουργία την Μεγάλη Παρασκευή, αρχίζουν οι προετοιμασίες για τον στολισμό του Επιταφίου με ανοιξιάτικα λουλούδια. Σύμφωνα με την παράδοση, μόνο ανύπαντρες κοπέλες συμμετέχουν σε αυτό το όμορφο διακοσμητικό γεγονός και πολλοί ντόπιοι φέρνουν ανοιξιάτικα λουλούδια από τους κήπους τους και τα γύρω χωράφια. Στο κέντρο του Επιταφίου τοποθετείται μια θρησκευτική εικόνα, που συνήθως αποτελείται από ένα μεγάλο κεντημένο και συχνά πλούσια στολισμένο ύφασμα που φέρει το ομοίωμα του νεκρού σώματος του Χριστού. Το βράδυ ο Επιτάφιος μεταφέρεται σε πομπή στους δρόμους κάθε χωριού συνοδευόμενος από όμορφους ύμνους.

Αν βρίσκεστε στο Αργοστόλι, οι πέντε πομπές συναντώνται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του νησιού. 

4. Σάββατο πρωί

Με την πρώτη Ανάσταση, κεραμικά αγγεία πετιούνται από μπαλκόνια, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην οδό Λιθόστρωτο και στην πλατεία Καμπάνας. Οι “Μπότίδες”, πήλινες κανάτες, συνθλίβονται στους δρόμους με τους επισκέπτες και τους κατοίκους να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν και να συλλέξουν θραύσματα ως αναμνηστικά. Και πάλι το σπάσιμο συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού από τους νεκρούς.

5. Το άγιο φως και τα λευκά κεριά

Μια σημαντική συμβολική παράδοση είναι η άφιξη και η διανομή του Αγίου Φωτός, που μεταφέρεται με αεροπλάνο από την εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Μια μεγάλη ομάδα ατόμων με τα ποδήλατά τους περιμένουν στο αεροδρόμιο την άφιξη του Αγίου Φωτός και το συνοδεύουν καθώς διανέμεται σε όλο το νησί. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι Έλληνες ορθόδοξοι πηγαίνουν στην εκκλησία με κεριά ή φαναράκια που θα ανάψουν με το Άγιο Φως  και θα τα πάρουν μαζί τους για να ευλογήσουν τα σπίτια τους.  

6. Σάββατο βράδυ – πυροτεχνήματα και βαρελότα στις κεντρικές πλατείες

Μόλις ο ιερέας τραγουδήσει το “Χριστός Ανέστη” πυροτεχνήματα  γεμίζουν τον ουρανό  σε όλη την Κεφαλονιά. Σε όλα τα χωριά οι ντόπιοι και οι τοπικές κοινότητες ανάβουν πυροτεχνήματα και κροτίδες για να δείξουν τη χαρά τους για την Ανάσταση του Χριστού.

Είναι προφανές ότι αν τύχει να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα, μπορείτε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε σε αυτές.

Overview

0 Reviews

Write a Review