Ο Θολωτός Τάφος στα Τζαννάτα

Ο τάφος στο Μπούρτζι βρέθηκε λίγο έξω από τα Τζαννάτα σε ένα υπέροχο περιβάλλον με ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και βελανιδιές. Ανακαλύφθηκε το 1991 και ανασκάφηκε από τον αρχαιολόγο Δρ. Λάζαρο Κολώνα. Αυτός ο προϊστορικός μυκηναϊκός τάφος χρησιμοποιήθηκε για βασιλικές ταφές από το 1350-1100 π.Χ.

Είναι ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος που έχει βρεθεί στα Ιόνια Νησιά και τη βορειοδυτική Ελλάδα. Ο θάλαμος έχει διάμετρο 6,80 m και οι τοίχοι στέκονται σε ύψος 3,95 m. Η θόλος του τάφου έπεσε πιθανότατα κατά την Ενετική περίοδο και ο τάφος παρέμεινε θαμμένος κάτω από το λόφο μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή του.

Αν και λεηλατήθηκε κατά την αρχαιότητα περιείχε πολύτιμα  κτερίσματα. Μερικά από τα ευρήματα, όπως πήλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, σφραγίδες, ένας μικροσκοπικός χρυσός πέλεκυς, δύο χρυσές ροζέτες, μια χρυσή πλακέτα με ανάγλυφο nautilus, χρυσές χάντρες και πλάκες από γυάλινη πάστα μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου.

Το μέγεθος του τάφου, η φύση των ταφών που βρίσκονται εκεί και η καλά επιλεγμένη θέση του δείχνουν την ύπαρξη ενός σημαντικού μυκηναϊκού κέντρου στην περιοχή. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό σε σχέση με τη συνεχιζόμενη αναζήτηση για την πρωτεύουσα του θρυλικού βασιλείου της Ιθάκης του βασιλιά Οδυσσέα, που περιγράφεται τόσο  γλαφυρά στα έπη του Ομήρου.

Η είσοδος έχει πινακίδα στον κεντρικό δρόμο κοντά στο χωριό Πόρος. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 08: 30-15:00.  Κλειστά κάθε Δευτέρα και αργίες.

0 Reviews

Write a Review