Παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε

Τι καλύτερος τρόπος υπάρχει για να γνωρίσετε έναν τόπο παρά μέσα από τα παραδοσιακά προϊόντα και τις γεύσεις του; Στην Κεφαλονιά, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας, υπάρχει ποικιλία τοπικών προϊόντων που είναι γνωστά για την ποιότητα, τη γεύση και τη μοναδικότητά τους.

Η Μάντολα είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που μπορεί να βρεθεί μόνο στα Ιόνια Νησιά και είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς. Αυτή η γλυκιά λιχουδιά φτιάχνεται από αμύγδαλα και ζάχαρη, ενώ το έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα προέρχεται από ένα είδος φυκιών, το οποίο οι ντόπιοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά στο χρωματισμό τροφίμων. Το όνομα αυτού του γλυκίσματος προέρχεται από την ιταλική λέξη για το αμύγδαλο, «Mandorla», το οποίο δανείστηκε και ενσωματώθηκε στην ελληνική, παλιά όταν το νησί ήταν υπό Βενετική κατοχή.

 

Το Μαντολάτο είναι άλλη μια λιχουδιά, το όνομα της οποίας επίσης προέρχεται από την ιταλική λέξη «Mandorla» (=αμύγδαλο). Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας, αυτό το γλύκισμα θεωρούταν ως μια λιχουδιά κυρίως για τους αριστοκράτες της περιοχής. Αποτελείται από αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και ασπράδια αβγών χτυπημένα σε μαρέγκα.

 

Παστοκύδωνο (Κομφέτο): Πολύ πριν τα σοκολατάκια κι άλλα σύγχρονα γλυκίσματα με βάση τη ζάχαρη, εμφανίστηκε στην Ελλάδα ένα γλυκό φθινοπωρινής συγκομιδής, καθώς οι άνθρωποι της Κεφαλονιάς ήταν λάτρεις του κυδωνιού. Έτσι, στις αρχές Νοεμβρίου αρχίζει η συγκομιδή των κυδωνιών από τις άγριες κυδωνιές που αναπτύσσονται στην περιοχή της Παλικής. Αρχικά, τα φρούτα τεμαχίζονται και στη συνέχεια έρχεται το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας, με το ξεφλούδισμα και το ξεκουκούτσιασμα των κυδωνιών εντελώς με το χέρι. Έπειτα, τα φρούτα συνθλίβονται, αναμιγνύονται με ζάχαρη και βράζονται. Σε μορφή μαρμελάδας, εμπλουτίζεται με καβουρντισμένα αμύγδαλα και μέλι. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνεται το παστοκύδωνο, ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο.

 

Το Θυμαρίσιο και Ελατίσιο Μέλι είναι ποικιλίες μελιού που ευδοκιμούν στο νησί λόγω της φυτικής ζωής και του κλίματός του. Το Θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και γνωστό για την ποιότητα, την πλούσια γεύση και το άρωμά του και θεωρείται ότι είναι μεταξύ των καλύτερων τύπων μελιού που παράγονται στην Ελλάδα. Από την άλλη, το Ελατίσιο μέλι προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών και είναι υψηλής ποιότητας και γεύσης.

 

Κρασί Ρομπόλα, το Κεφαλονίτικο ποτό! Αυτό το γευστικά τραγανό και φρουτώδες κρασί, παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στις πλαγιές του όρους Αίνου και αποτελεί μια μεγάλη γνωριμία με τις μοναδικές γεύσεις του νησιού. Τα χαρακτηριστικά αρώματά του προέρχονται από άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινα, μοσχολέμονα και μήλα. Αυτό το κρασί συνοδεύει τέλεια πιάτα ψαρικών, μολονότι οι Κεφαλονίτες το προτιμούν με σχεδόν κάθε φαγητό ή ως απεριτίφ επίσης.

 

Τα πιο αξιοσημείωτα τοπικά πιάτα ποικίλουν από πίτες έως χορταρικά και διάφορα είδη κρέατος: κρεατόπιτα (πίτα με κρέας), μπακαλιαρόπιτα (πίτα με μπακαλιάρο), μπουρμπουρέλια (σούπα ανάμεικτων οσπρίων), κουνέλι στιφάδο, στραπατσάδα (αβγά με ντομάτες), ριγανάδα (φέτες ψωμιού με ρίγανη και ντόπιο τυρί φέτα), σκορδαλιά (λιωμένο σκόρδο σε πουρέ πατάτας).

 

Φυσικά, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από υψηλής ποιότητας τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ντόπιο παρθένο ελαιόλαδο και βιολογικά γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο εύφορο Κεφαλλονίτικο έδαφος.

0 Reviews

Write a Review