Ταξίδι στην Κεφαλονιά: 7 πιάτα που θα πρέπει να δοκιμάσετε.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτά τα περίεργα ονόματα φαγητών που ξεπετάγονται στα τοπικά μενού των εστιατορίων , τα οποία μετά από μερικά ποτήρια κρασί ή ούζο γίνονται πιο εύκολα στην προφορά; Λοιπόν, εδώ είναι ένας μικρός, αλλά σαφής οδηγός για μερικά από τα πιο δημοφιλή κεφαλονίτικα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε επισκεπτόμενοι το νησί μας.

1. Μπακαλιαρόπιτα/ Πίτα με αλατισμένο μπακαλιάρο

Υπάρχει η ψαρόπιτα αλλά υπάρχει και η Μπακαλιαρόπιτα.

Φτιαγμένη με ένα συστατικό που μπορεί να είναι άγνωστο σε πολλούς, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό στην Ελλάδα, η βάση αυτού του πιάτου είναι ο παστός μπακαλιάρος, αν και μερικές φορές φτιάχνεται και με χταπόδι (…και τότε είναι γνωστή ως Χταποδόπιτα).

Ο μπακαλιάρος μουλιάζει για 24 ώρες (το νερό αλλάζει κάθε λίγες ώρες για να απομακρυνθεί το αλάτι στο οποίο έχει διατηρηθεί το ψάρι!). Στη συνέχεια καθαρίζεται και αναμειγνύεται με ψιλοκομμένη ντομάτα, φρέσκα μυρωδικά -μαϊντανό, μαντζουράνα- ελαιόλαδο, καρυκεύματα και ρύζι (μερικές φορές μπορεί να προστεθεί τριμμένο κολοκυθάκι). Στη συνέχεια, το μείγμα τοποθετείται σε ένα ταψί πάνω σε ένα φύλο σπιτικής ζύμης πίτας, καλύπτεται με ένα δεύτερο φύλο ζύμης και ψήνεται στο φούρνο. Σερβίρεται με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και συνοδεύεται από ένα τέλεια ποτήρι δροσερό λευκό κρασί, όπως Robola ή ένα ξηρό ροζέ.

2. Κουνέλι λαγοτό

Δεν πρέπει να συγχέεται με το Κουνέλι Στιφάδο (αν και μοιάζει πολύ – το Στιφάδο έχει την προσθήκη ολόκληρων, μικρών κρεμμυδιών ή κρεμμυδιών στο πιάτο). Το λαγοτό Κουνέλι είναι μια ιδιαίτερη πανδεσία γεύσεων. Αρχικά μαρινάρουμε το κουνέλι σε ξύδι για αρκετές ώρες και στη συνέχεια το τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε άφθονο σκόρδο, φρεσκοκομμένες ντομάτες και ντοματοπολτό. Μαγειρεύουμε αργά, και στο τέλος προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες ή εναλλακτικά με ζυμαρικά ή ρύζι.

Αυτό είναι ένα από τα πιο πλούσια, ρουστίκ, παραδοσιακά πιάτα της Κεφαλονιάς

Κεφαλονίτηκη Κρεατόπιτα
Παραδοσιακό γλύκισμα, Μάντολες

3. Κρεατόπιτα

Ένα από τα πιο κλασικά κεφαλονίτικα πιάτα που τρώγεται είτε ως μεσημεριανό, είτε ως βραδινό, είτε ως το τέλειο σνακ και είναι εξίσου νόστιμο τόσο κρύο όσο και ζεστό.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή την κρεατόπιτα από τις άλλες είναι ότι παραδοσιακά φτιάχνεται από τρία διαφορετικά είδη κρέατος, μοσχάρι, χοιρινό και τράγιο. Το κρέας μαγειρεύεται αργά με κρεμμύδια, σκόρδο, ρίγανη, σάψιχο (ένα τοπικό βότανο), πολτό ντομάτας και κόκκινο κρασί. Αφού μαγειρευτεί, πριν μπει στο ένα ταψί το οποίο είναι στρωμένο με σπιτική ζύμη, προστίθεται ρύζι και στη συνέχεια σφραγίζεται με άλλο ένα στρώμα ζύμης και ψήνεται στο φούρνο. De-lish!

4. Αστακομακαρονάδα

Ο συνδυασμός Αστακού – ενός από τα πιο πολυτελή οστρακοειδή – με την απλότητα των καλών ζυμαρικών – λιγκουίνι ή σπαγγέτι – δημιουργεί ένα μοναδικά τέλειο αποτέλεσμα. Μερικές φορές το απλό είναι το καλύτερο και σίγουρα δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό το πιάτο. Ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σκόρδο, ντοματίνια και ντοματοπολτός, λίγο τσίλι και γλυκάνισο, λευκό κρασί και μια γερή πρέζα λεμόνι και έχετε ένα λαχταριστό, πιάτο φτιαγμένο για Θεούς.

5. Ριγανάδα

Το τέλειο καλοκαιρινό πιάτο που αποδεικνύει ότι μια γαστρονομική απόλαυση μπορεί να δημιουργηθεί με το συνδυασμό μιας μόνο μικρής χούφτας από τα καλύτερα υλικά. Οι πιο ώριμες, ζουμερές ντομάτες ψιλοκομμένες και αναμεμειγμένες με φρέσκια ρίγανη, και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και όλα μαζί σερβιρισμένα πάνω σε ένα παραδοσιακό ελληνικό παξιμάδι ή φέτα χωριάτικου ψωμιού, βρεγμένο με νερό και λίγο ξύδι από λευκό κρασί – και συνοδευόμενο από ένα κομμάτι μοναδικής κεφαλλονίτικης φέτας. Θα αναρωτηθείτε πώς κάτι τόσο απλό μπορεί να έχει τόσο πλούσια γεύση.

Μπορείτε να το φάτε ως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ή ως μεζέ.

Νοικοκυρά που ανοίγει φύλλο για πίτα.

6. Σκορδαλιά

Αν αγαπάτε το σκόρδο, τότε αυτό είναι το ιδανικό πιάτο για εσάς! Απλά θα πρέπει να γνωρίσετε ότι κανείς δεν θα θέλει να καθίσει δίπλα σας ή να σας φιλήσει για λίγη ώρα μετά!

Παραδοσιακά η Σκορδαλιά είναι ένα βελούδινο, απαλό ντιπ που φτιάχνεται με πουρέ πατάτας και πάστα σκόρδου αναμεμειγμένη με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Σερβίρεται μαζί με τον Μπακαλάριο την Ημέρα την 25 Μαρτίου. Το μυστικό συστατικό της Σκορδαλιάς από την Κεφαλονιά είναι η προσθήκη ζομό από τον Μπακαλάριο, ενώ πολτοποιούνται οι πατάτες.

7. Στραπατσάδα

Η στραπατσάδα είναι ένα ακόμη από εκείνα τα πιάτα, που τα υλικά που απαιτούνται και η εκτέλεση της συνταγής είναι τόσο απλή που και ένας αρχάριος μάγειρας θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει. Απαιτεί μόνο τρία βασικά συστατικά – Αυγά, ντομάτες και φέτα καθώς και ελαιόλαδο – χρησιμοποιείστε τα καλύτερα ποιοτικά υλικά που μπορείτε να βρείτε για να έχετε το καλύτερο και πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Ένα απολύτως τέλειο πιάτο για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ένα γρήγορο σνακ ή το απόλυτο, αποτελεσματικό φάρμακο για το μεθύσι!

 

Ας ελπίσουμε ότι σας γαργαλήσαμε τους γευστικούς σας κάλυκες και ότι όταν επισκεφθείτε την Κεφαλονιά θα έχετε τα μάτια και το στόμα σας ορθάνοιχτα σε μια γαστρονομική εμπειρία.

0 Reviews

Write a Review