Φάρσα

Τα Φάρσα  βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του κόλπου του Αργοστολίου και αντικριστά στην πόλη. Το χωριό επεκτείνεται δίπλα στον  κεντρικό δρόμο που οδηγεί στη χερσόνησο του Ληξουρίου και τη βόρεια Κεφαλονιά.  Μέσα στο χωριό βρίσκεται η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου, η οποία γιορτάζει στις 9 Μαΐου  όπου και γίνεται εκείνη τη μέρα ένα μεγάλο πανηγύρι.

Η θέα από το χωριό είναι προς τον κόλπο του Αργοστολίου και την πόλη όπου κυρίως το βράδυ και με τα φώτα της πόλης να λαμπυρίζουν προσφέρεται για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ρομαντικό θέαμα.

Όπως και άλλα χωριά στην Κεφαλονιά, τα Φάρσα χτίστηκαν μετά τον σεισμό του 1953. Τα παλαιά Φάρσα είναι ορατά ψηλότερα στην πλαγιά του λόφου και το μέρος εκεί θεωρείται ένα υπαίθριο μουσείο ιστορίας, επειδή εκεί υπάρχουν πιο καλά διατηρημένα προσεισμικά σπίτια σε σχέση με άλλα χωριά. Αν απολαμβάνετε την πεζοπορία, αξίζει τον κόπο να πάτε στο παλιό χωριό και να περιπλανηθείτε εκεί γύρω.

Αν μένετε σ’ ένα από τα καταλύματα εκεί, είστε σε στρατηγική θέση στο νησί για εκδρομές. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκει κανείς τις δύο παραλίες του Σωτήρα και της Κουμαριάς. Λίγο πιο πέρα είναι και ο πανέμορφος κόλπος της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο προς το δρόμο για το Ληξούρι. Η παραλία προσφέρει μία επιβλητική θέα της περιοχής. Μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα σε μια από τις ψαροταβέρνες στην παραλία και να νοικιάσετε ένα σκάφος ή βάρκα για να πάτε σε μία από τις απομονωμένες παραλίες του κόλπου, όπως η παραλία Γλάροι.

Παλιά Φάρσα

Το “παλιό χωριό” της Φάρσας με τα προ-σεισμικά ερείπια και τις εκπληκτικές απόψεις είναι από μόνη της ένα μουσείο ανοιχτού ιστορικού ιστορικού, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παλιά χωριά του νησιού με μακρά παράδοση στη θάλασσα και παραμύθια πειρατείας . Λέγεται ότι εδώ ήταν ο Louis de Bernieres εμπνευσμένος για να γράψει το διάσημο μυθιστόρημά του, “Mandolin του Captain Corelli”. Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε σοβαρά κάθε κτίριο στο χωριό. Όλοι οι χωρικοί έμειναν δυστυχώς άστεγοι. Όπως και στα περισσότερα χωριά του νησιού, μερικοί από τους κατοίκους μετακόμισαν στο εξωτερικό και άλλοι που είχαν εγκαταλείψει το ορεινό χωριό ξεκίνησαν έναν νέο οικισμό πιο κάτω στην πλαγιά και πιο κοντά στον κεντρικό δρόμο. Ο σεισμός σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στη ζωή τους.

Μέσα στα ερείπια του παλιού οικισμού μπορεί να βρείτε διάσπαρτα αντικείμενα, όπως κουταλάκια, σπασμένες κούκλες και θρυμματισμένη πορσελάνη, που όλα δείχνουν μια γρήγορη εγκατάλειψη.

Τα κύρια έσοδα των χωριών προέρχονταν από ναυτικούς που εργάζονταν σε εμπορικά πλοία. Στη θάλασσα για μήνες σε μια στιγμή άφησε τις γυναίκες να κάνουν όλη τη δουλειά μέχρι να επιστρέψουν οι άνδρες. Η καλλιέργεια ελιών, λαχανικών, καρπών και σταφυλιών χρησιμοποιήθηκε επίσης για το εισόδημα. Μερικοί άνθρωποι κράτησαν κοτόπουλα άλλοι παρήγαγαν μέλι. Οι κάτοικοι των Παλιών Φάρσων ήταν αρκετά αποδοτικοί, κάνοντας κρασί και ελαιόλαδο.

0 Reviews

Write a Review