Όρος Αίνος, Κεφαλονιά – Μια βόλτα στον Εθνικό Δρυμό Αίνου

Σαν να υψώνεται από το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και στέκεται ψηλό και ογκώδες, το όρος Αίνος διαθέτει ένα Εθνικό Πάρκο μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας. Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου στην Κεφαλονιά είναι κοντά στο Αργοστόλι και τη Σάμη και είναι το μικρότερο εθνικό πάρκο στην Ελλάδα.
Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου ιδρύθηκε το 1962 με σκοπό την προστασία του ενδημικού είδους ελάτης (Abies Cephalinica, Ελάτη η Κεφαληνιακή), η οποία καλύπτει μια έκταση 1973 εκταρίων.
Στο ελατοδάσος εμφανίζονται διάφορα είδη θάμνων, όπως γκορτσιές, κράταιγοι, κλπ Βορειοδυτικά του Αίνου στο όρος Ρούδι, πλούσια βλάστηση από θάμνους καλύπτει μια επιφάνεια 46 εκταρίων και είναι ένα ξεχωριστό τμήμα μέσα στο δρυμό. Τα ελατοδάση του Όρους Αίνου είναι τόσο σκούρο πράσινο που φαίνεται σχεδόν μαύρο, ώστε οι Βένετοι ονόμαζαν το όρος Μόντε Νέρο («Μαύρο Όρος»). Τέτοια ήταν η φήμη του όρους ώστε όταν ένας Κεφαλονίτης ονόματι Μαρίνος Μεταξάς είχε μια ακρόαση με το Ναπολέοντα, ο Αυτοκράτορας τον ρώτησε πώς ήταν τα διάσημα δάση του Μαύρου Όρους.
Στις υψηλότερες βραχώδεις περιοχές επικρατούν τα ακανθώδη φρύγανα. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα του δρυμού, η πανίδα του είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Εδώ προστατεύονται θηλαστικά όπως αλεπού, κουνάβι, λαγός κι άλλα, καθώς και σπάνια πτηνά και ερπετά (πετροπέρδικα και φιδαετός).
Μέσα στο πάρκο βρίσκουν καταφύγιο τα περίφημα άγρια άλογα του Αίνου. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των άγριων αλόγων της Θεσσαλίας, μία από τις τρεις αρχαίες ελληνικές ράτσες πλέον εξαφανισμένες, αφού η ομοιότητά τους με τα αρχαία γλυπτά αλόγων είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Άλλοι πιστεύουν ότι κατάγονται από ζώα που δραπέτευσαν ή ελευθερώθηκαν. Το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για άλογα που δραπέτευσαν ή ελευθερώθηκαν και κατάγονται από τα πόνυ της Πίνδου, τα οποία συνελήφθησαν, διαμοιράστηκαν και πωλήθηκαν σε παζάρια αλόγων στην Αιτωλοακαρνανία (στην ελληνική ηπειρωτική χώρα απέναντι από την Κεφαλονιά, στα βόρεια του Κορινθιακού κόλπου) και στην Άρτα.
Κατάφεραν να επιβιώσουν στην άγρια φύση σε ολιγάριθμα κοπάδια. Σήμερα μόνο λίγες δεκάδες έχουν παραμείνει στις πλαγιές του Αίνου.
Το πάρκο είναι ένας παράδεισος για πεζοπόρους, ειδικά στην ανατολική πλευρά του, η οποία είναι πιο άγρια. Η χλωρίδα είναι πλούσια από είδη που απειλούνται, όπως ενδημικές ποικιλίες ορχιδέας. Η πανίδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα επίσης, με αρπακτικά, ερπετά και μικρά θηλαστικά (αλεπούδες με παράδειγμα), που είναι πολύ σπάνια σε άλλα σημεία της Κεφαλονιάς ή σε άλλα νησιά.
Κατά τη διάρκεια μιας μακριάς περιπατητικής διαδρομής περισσότερες εκπλήξεις θα εμφανιστούν. Αχαρτογράφητα μονοπάτια, μυστηριώδεις λίμνες και σπηλιές απαράμιλλης ομορφιάς σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε!

0 Reviews

Write a Review