10 γεγονότα που (μάλλον) δεν γνωρίζατε για την Κεφαλονιά!

DSC_0108 (1)

Όλοι αγαπάμε την Κεφαλονιά λόγω των πανέμορφων παραλιών της, των εκπληκτικών τοπίων της και των φιλικών ανθρώπων της. Εκτός όμως από αυτά, η Κεφαλονιά έχει και κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή. 

Ακολουθεί μια λίστα με 10 στοιχεία που ( πιθανότατα) δεν γνωρίζετε για την Κεφαλονιά. Με τέτοιες γνώσεις θα μπορείτε να αποδείξετε σε όλους ότι είστε πραγματικός ειδήμων της Κεφαλονιάς στις επόμενες διακοπές σας:

 

  1. Τα ονόματα των χωριών τελειώνουν με -άτα και τα επώνυμα με -άτος

Ίσως να έχετε αντιληφθεί κάποια ομοιότητα στα ονόματα των περισσότερων χωριών της Κεφαλονιάς. Λοιπόν, αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα από αυτά τελειώνουν σε -άτα, όπως τα Χαβδάτα, τα Μονοπόλατα, τα Περατάτα ή τα Λουρδάτα. Αλλά και τα επώνυμα έχουν κάτι κοινό, δηλαδή τα περισσότερα καταλήγουν σε -άτος, όπως για παράδειγμα Ευαγγελάτος, Χαριτάτος ή Γαλιατσάτος. Έτσι, αν την επόμενη φορά συναντήσετε έναν Έλληνα και το όνομά του έχει την κατάληξη -άτος, μπορείτε να τον ρωτήσετε κατευθείαν αν είναι από την Κεφαλονιά! Οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές!



  1. Η τοπική διάλεκτος χρησιμοποιεί ιταλικές λέξεις

Καθώς η Κεφαλονιά είχε καταληφθεί από τους Βενετούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ιταλικές λέξεις έχουν εισχωρήσει στην τοπική διάλεκτο. Δυστυχώς αυτή η γοητευτική διάλεκτος αρχίζει σιγά-σιγά να εκλείπει, αλλά ακόμα και σήμερα μπορείτε να συναντήσετε αρκετούς ντόπιους (Κεφαλονίτες) να χρησιμοποιούν ιταλικές εκφράσεις ενώ μιλάνε στα ελληνικά.

  1. Λόρδος Βύρωνας

Ο διάσημος Βρετανός ποιητής Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, πιο γνωστός ως Λόρδος Βύρων, είχε μια βαθιά σύνδεση με την Κεφαλονιά. Αφού έφτασε στο νησί το 1824, ερωτεύτηκε αμέσως το μαγευτικό περιβάλλον του νησιού και έγραψε εδώ μερικά από τα πιο διάσημα ποιήματά του: “Αν είμαι ποιητής το οφείλω στον αέρα της Ελλάδας”. 

 

  1. Παρατήρηση της  χελώνας Caretta caretta στο λιμάνι του Αργοστολίου

Η Κεφαλονιά φιλοξενεί ένα πολύ ιδιαίτερο είδος που απειλείται με εξαφάνιση: τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta . Μπορείτε να τις εντοπίσετε τις πρώτες πρωινές ώρες δίπλα στα ψαράδικα στο λιμάνι του Αργοστολίου. Η παρατήρησή τους δίνει πάντα μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Αυτό που σιγουρά δεν ξέρετε, είναι ότι μια όμαδα εθελοντών γνωρίζουν τις περισσότερες χελώνες τόσο καλά που τους έχουν δώσει ονόματα, αναγνωρίζοντάς τες αμέσως. Αν λοιπόν πρόκειται να επισκεφθείτε τις χελώνες, την επόμενη φορά ρωτήστε την εθελονιτκή ομάδα Wildlife Sense για κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες!

Εθελοντές της Wildlife Sense προσφέροντας βοήθεια σε μια θαλλάσια χελώνα
  1. Το Αργοστόλι διαθέτει τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα σε θάλασσα στον κόσμο.

Δίπλα στο λιμάνι θα βρείτε άλλο ένα ξεχωριστό αξιοθέατο στο Αργοστόλι: την περίφημη   γέφυρα De Bosset. Χτισμένη το 1813,  πήρε το όνομά της από τον μηχανικό Charles de Bosset, η γέφυρα έχει συνολικό μήκος σχεδόν 690 μέτρα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα που διασχίζει θαλασσινό νερό στον κόσμο. Πριν από λίγο καιρό, τα αυτοκίνητα επιτρέπονταν να διασχίσουν την γέφυρα, προκαλώντας συχνά σύγχυση, καθώς η γέφυρα δεν είχε αρκετό πλάτος για δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Σήμερα, μπορείτε να κάνετε έναν ωραίο περίπατο πάνω στη γέφυρα και να απολαύσετε τη θέα της πόλης του Αργοστολίου.  

  1. Αν συναντήσετε έναν Έλληνα κάπου στον κόσμο – πιθανότατα είναι από την Κεφαλονιά

Υπάρχει ένα ρητό στην Ελλάδα που λέει ότι αν συναντήσετε έναν  Έλληνα κάπου στον κόσμο, το πιθανότερο είναι ότι είναι από την Κεφαλονιά. Λοιπόν, υπάρχει σίγουρα κάποια αλήθεια πίσω από αυτό, καθώς η Κεφαλονιά έχει πολλούς ναυτικούς και καπετάνιους που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Πολλοί Κεφαλονίτες έφυγαν από το νησί μετά τον μεγάλο σεισμό του 1953 και εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. 

  1. Οι Κεφαλονίτες υποτίθεται ότι είναι… “κουρλοί”.

Μια άλλη αντίδραση που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν συναντάτε άλλους Έλληνες να μιλούν για τους Κεφαλονίτες είναι ότι τους θεωρούν λίγο “ξεχωριστοί” (κουρλοί). Ο λόγος είναι ότι οι Κεφαλονίτες είναι πολύ περήφανοι άνθρωποι που αγαπούν το νησί τους άνευ όρων και δείχνουν την αγάπη τους με πολύ πάθος και χιούμορ.

  1. Το καρναβάλι στην Κεφαλονιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα

Αν πιστεύετε ότι το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι το μόνο μέρος που γιορτάζουν το καρναβάλι τότε κάνετε λάθος. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Κεφαλονιά κατά την περίοδο του καρναβαλιού την άνοιξη. Οι γιορτές στους δρόμους του Αργοστολίου, της Σάμης αλλά και ιδιαίτερα του Ληξουρίου είναι σε άλλο επίπεδο με τους ντόπιους ντυμένους με πολύχρωμες στολές και τη μουσική να παίζει ασταμάτητα κάνοντας την Κεφαλονιά ένα από τα μεγαλύτερα hotspots για καρναβάλια στην Ελλάδα. 

  1. Οι ντόπιοι από το Ληξούρι αποκαλούν την πόλη τους “Μικρό Παρίσι”

Μιλώντας για το Ληξούρι: Γνωρίζατε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς έχει το παρατσούκλι “Piccolo Parisi”- μικρό Παρίσι (άλλη μια απόδειξη για τις ιταλικές λέξεις στα κεφαλονίτικα ελληνικά). Αυτό συμβαίνει επειδή το Ληξούρι χωρίζεται από ένα ποτάμι, όπως το Παρίσι χωρίζεται από τον Σηκουάνα.

  1. Υπάρχει μια χιουμοριστική βεντέτα μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός για το Ληξούρι: Υπάρχει μια χιουμοριστική βεντέτα που διαρκεί εδώ και αιώνες μεταξύ του Ληξουρίου και της πρωτεύουσας Αργοστολίου. Καθώς οι δύο πόλεις βρίσκονται πάντα αντιμέτωπες, αυτή η μικρή βεντέτα παρουσιάζεται σε πολλές ιστορίες και ανέκδοτα και από τις δύο πλευρές. Με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να προέρχεται από την πλευρά του Ληξουρίου, όπου οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου σε μια πολύ στοχαστική θέση: Ο διάσημος ποιητής δείχνει την πλάτη του προς το Αργοστόλι. 

0 Reviews

Write a Review