5 βασικά προϊόντα από την Κεφαλονιά για να εφοδιάσετε το χειμερινό σας ντουλάπι.

Σιγά σιγά, η τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της στην Κεφαλονιά. Η τελευταία προγραμματισμένη διεθνής πτήση αναχωρεί στις 28 Οκτωβρίου και καθώς ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα, κάποια τοπικά προϊόντα μπορούν σίγουρα  να φέρουν λίγη “Κεφαλονιά” πίσω στα σπίτια σας.

Παρακάτω έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 5 βασικά προϊόντα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας για να γεμίσετε το χειμερινό σας ντουλάπι και να προσθέσετε λίγο κεφαλονίτικο άρωμα στην κουζίνα σας.

Τοπικό κεφαλονίτικο μέλι:

Η πλούσια χλωρίδα και το μοναδικό κλίμα, επιτρέπουν την ευδοκίμηση του μελιού ελάτης και θυμαριού στην Κεφαλονιά. Μέλι με πλούσια γεύση και καθαρό χρώμα, αποτελεί ένα χειμερινό “φάρμακο” που πρέπει σίγουρα να προμηθευτείτε για το σπίτι σας. Είτε για πρωινό, είτε για να προστεθεί σε γλυκόξινες συνταγές, είτε ακόμη και για να συμπληρώσει το απογευματινό σας τσάι, το κεφαλονίτικο μέλι είναι απαραίτητο. Φροντίστε κατά την αγορά του να είναι καλά τυλιγμένο για  μια ασφαλή μεταφορά. Σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, αυτή η πλούσια γεύση του κεφαλονίτικου μελιού, θα σας ξυπνήσει γλυκές καλοκαιρινές αναμνήσεις.

Προσθέτοντας μέλι σε συνταγές

Ρίγανη ή θυμάρι:

Οι πλαγιές του όρους Αίνος είναι καλυμμένες με ρίγανη και θυμάρι, αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές γύρω από την Κεφαλονιά. Γύρω στα μέσα Ιουλίου οι ντόπιοι ξεκινούν τις πρώτες πρωινές ώρες, για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες, και συλλέγουν φρέσκια ρίγανη και θυμάρι. Η συλλογή τελειώνει με το παραδοσιακό κολατσιό, κεφαλονίτικη ριγανάδα (αποξηραμένο ψωμί εμποτισμένο με φρεσκοκομμένες ντομάτες, ελαιόλαδο και φυσικά ρίγανη). Στη συνέχεια οι ντόπιοι αποξηραίνουν τη ρίγανη σε μικρά ματσάκια και την αποθηκεύουν με ασφάλεια για όλο το χρόνο. Μικρά πακέτα είτε ρίγανης είτε θυμαριού μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο σπίτι σας και έτσι απλά αυτό έντονο, φρέσκο άρωμα μπορεί να συμπληρώσει τις χειμερινές σας συνταγές.

Ελαιόλαδο:

Κανένα ελληνικό νοικοκυριό δεν είναι πλήρες χωρίς ελαιόλαδο. Έτσι, ως αληθινός φιλέλληνας, και ακόμη περισσότερο ως αληθινός “φιλοκεφαλονίτης”, πρέπει να φροντίσετε να πάρετε στο σπίτι σας λίγο τοπικό ελαιόλαδο. Η φύλαξη και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί οικογενειακό τελετουργικό για τους περισσότερους ντόπιους, το οποίο αναπόφευκτα διασφαλίζει την ποιότητα των παραγόμενων ελιών και του λαδιού. Όντως το πιο υγιεινό προϊόν μεταξύ των φυτικών ελαίων, η παρουσία του είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη διατροφή. Φροντίστε, λοιπόν, να αγοράσετε μερικά μπουκάλια τοπικού ελαιόλαδου ή ακόμη και να κανονίσετε με μια τοπική επιχείρηση να σας στείλει λίγο στην πατρίδα σας.

Αρωματική ρίγανη
N94A9248
Παρθένο ελαιόλαδο

Τοπικό Τυρί:

Η Κεφαλονιά παράγει πολλών ειδών τυριών, κυρίως από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αλλά το αγαπημένο όλων είναι η τοπική φέτα. Παρόλο που η κεφαλονίτικη φέτα μπορεί να μην είναι ΠΟΠ, είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ περιζήτητο προϊόν. Άλλα τυριά όπως η γραβιέρα, το ανθότυρο, η μυζήθρα, και το κεφαλοτύρι είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές. Η Κεφαλονιά διαθέτει πολλές γαλακτοκομικές μονάδες σε όλο το νησί και πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν να παρέχουν σφραγισμένες συσκευασίες σε κενό αέρος για την ασφαλή μεταφορά κάποιου τοπικού κεφαλονίτικου τυριού στο σπιτικό σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σε ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, να απολαμβάνετε μερικά τυριά από το αγαπημένο σας ελληνικό νησί, την Κεφαλονιά.

Λευκό κρασί, Ρομπόλα:

Και φυσικά, η προμήθεια προϊόντων από την Κεφαλονιά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς λίγο τοπικό κρασί, την Ρομπόλα. Με 7 οινοποιεία για να διαλέξετε, βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε μαζί σας το αγαπημένο σας. Εκτός από το να συνοδεύει τα δείπνα σας, προσθέτει επίσης μια νότα φρεσκάδας σε πολλές συνταγές. Πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης μπορούν να συσκευάσουν τις φιάλες σας με φυσαλίδες, αλλά αν ταξιδεύετε με χειραποσκευή, τότε ρωτήστε ποιος είναι ο διανομέας τους στη χώρα σας ή κανονίστε την αποστολή των αγαπημένων σας κρασιών με κούριερ στην διεύθυνσή σας.

Ποικιλία κεφαλονήτικων τυριών
Λευκό κρασί, Ρομπόλα
Κάπως έτσι, θα καταφέρετε να πάρετε στο σπίτι σας μια "γεύση" Κεφαλονιάς για να σας κρατάει συντροφιά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, και να διατηρήσετε ζωντανό το στενό δεσμό με το αγαπημένο σας ελληνικό νησί.

0 Reviews

Write a Review