Κουρκουμελάτα, το πιο όμορφο χωριό στην Κεφαλονιά

Γνωρίζατε ότι η Κεφαλονιά αποτελείται από περίπου 365 χωριά; Και όλα φαίνονται να διαφέρουν μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα, παραθαλάσσια ή στην πλαγιά λόφου, ωστόσο πάντα γοητευτικά και γραφικά, μπορείτε να…
 
 

Γνωρίζατε ότι η Κεφαλονιά αποτελείται από περίπου 365 χωριά; Και όλα φαίνονται να διαφέρουν μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα, παραθαλάσσια ή στην πλαγιά λόφου, ωστόσο πάντα γοητευτικά και γραφικά, μπορείτε να βρείτε το τέλειο σημείο διακοπών σας εδώ. Όμως υπάρχει ένα μικρό χωριό που θεωρείται ότι είναι το κόσμημα μεταξύ όλων στην Κεφαλονιά, ξεχωρίζοντας για τη μοναδική ομορφιά και το χρώμα του. Το όνομα του χωριού είναι Κουρκουμελάτα.
Τα Κουρκουμελάτα παραμένουν ένας θησαυρός καλά κρυμμένος. Όχι τόσο διάσημα όσο η Σκάλα ή η Άσσος, αλλά εξίσου εντυπωσιακά, είναι γνωστά ως ένα γραφικό χωριουδάκι με εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα, πολύχρωμα σπίτια και κήπους, άριστη πολεοδομία και ρυμοτομία.
Το 1953, ένας καταστροφικός σεισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Κεφαλονιάς. Τα Κουρκουμελάτα καταστραφήκαν εντελώς και απελπισία κυρίεψε τους κατοίκους του χωριού. Ωστόσο, εκείνη τη δύσκολη στιγμή, ο εφοπλιστής Γεώργιος Βεργωτής και η οικογένειά του, οι οποίοι ανατράφηκαν στα Κουρκουμελάτα, αποφάσισε να στηρίξει πλήρως οικονομικά την ανοικοδόμηση όλου του χωριού. Για να το κάνει όμως αυτό, απαίτησε ότι το νέο χωριό θα ανακατασκευαστεί σύμφωνα με τις νεοκλασικές αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής και την επίσημη ρυμοτομία, με πολλές ελβετικές επιρροές.
Πράσινοι κήποι, καθαροί δημόσιοι χώροι, όμορφα κτίρια, επιβλητικές εκκλησίες, νέοι δρόμοι, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν και προσφέρθηκαν στους κατοίκους του χωριού. Τα Κουρκουμελάτα ήταν το πρώτο χωριό στην Κεφαλονιά όπου εγκαταστάθηκαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Εδώ, μπορεί κανείς να βρει πολλά σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Δύο από τα πιο γνωστά σημεία του χωριού είναι το «Πνευματικό Κέντρο Βεργωτή» και το τοπικό γήπεδο, όπου διοργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πολιτιστικές παροχές συμπληρώνονται με το νέο Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Επιπλέον, υπάρχει η πλατεία του χωριού με φοίνικες και ένα μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην οικογένεια Βεργωτή, καθώς και το τοπικό καφενείο, το οποίο έχει το σχήμα πλοίου.
Όταν περιπλανιέστε στο νησί της Κεφαλονιάς, να κάνετε ένα περίπατο γύρω στο χωριό Κουρκουμελάτα. Θα αξίζει τον κόπο, αφού θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα από τα πιο όμορφα χωριά στην Ελλάδα. Μην το χάσετε!

0 Reviews

Write a Review