Πάσχα στην Κεφαλονιά: Ένας μαγικός προορισμός για μικρούς και μεγάλους

Το Πάσχα θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές γιορτές της ορθοδοξίας, γιορτάζοντας την Ανάσταση του Ιησού. Η Κεφαλονιά αυτή τη περίοδο είναι ένας μαγικός προορισμός για μικρούς και μεγάλους. Ένα ήρεμο μέρος αφού σε φέρνει σε επαφή με την φύση, η οποία δεν έχει αλλοιωθεί με το πέρασμα των χρόνων. 

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις παραδόσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας και της Νέας εβδομάδας που ακολουθεί. Εκδηλώσεις που θα ικανοποιησούν μικρούς και μεγάλους. 

Σάββατο του Λαζάρου

Τα παιδιά φτιάχνουν σταυρούς τυλιγμενους με άσπρα πανιά ή κορδέλες. Τις τοποθετούν στο πάνω μέρος της εικόνας της Αναστάσεως του Λαζάρου. Την προηγούμενα μέρα τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Μεγάλη Τρίτη

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, από την ανδρική χορωδία του Αργοστολίου, απαγγέλλεται το τροπάριο της Κασσιανής σε ναό του Αργοστολίου. Είναι μια από τις πιο όμορφες στιγμές που θα ζήσετε εάν επιλέξετε την Κεφαλονιά για το Πάσχα. Το έθιμο αυτό μεταφέρει στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο η Κασσιανή κατάφερε να οδηγηθεί στην ασκητική ζωή. Επίσης, εκτός από την ανδρική χορωδία και οι υπόλοιπες τοπικές χορωδίες θα σας εντυπωσιάσουν.

Μεγάλη Παρασκευή, Περιφορά Επιταφίου

Σε όλους τους ναούς της Κεφαλονιάς, ο στολισμός των επιταφίων με διάφορα είδη λουλουδιών πραγματοποιείται από νεαρά κορίτσια, αλλά και μεγάλες γυναίκες. Στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι και στη Σάμη οι ναοί στολίζουν με εντυπωσιακό τρόπο τους επιτάφιους αλλά στα χωριά ο λιτός στολισμός από αγριολούλουδα είναι το κάτι άλλο. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής μπορείτε να περιηγηθείτε σε οποιοδήποτε χωριό της Κεφαλονιάς και να λάβετε μέρος στην περιφορά. 

Περιφορά του επιταφίου στο Αργοστόλι

Μεγάλο Σάββατο

Το πρωί εκείνης της μέρας γίνεται η πρώτη Ανάσταση με το παραδοσιακό έθιμο: το σπάσιμο της στάμνας, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι. Αυτό συμβολίζει τον θόρυβο που πρέπει να ακουστεί ώστε να φύγει το κακό του θανάτου.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη ανάσταση ένα μεγάλο πλήθος κόσμου κατευθύνεται από την εκκλησία προς την πλατεία Καμπάνας, όπου συνεχίζεται το έθιμο με τις στάμνες.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση, όπου μετά την εκφώνηση του Ευαγγελίου και μόλις ακουστεί η φράση “Χριστός  Ανέστη”, χιλιάδες  βεγγαλικά κατακλύζουν τον ουρανό. Σε όλες τις πόλεις του νησιού, αλλά και στα χωριά οι κάτοικοι γιορτάζουν την ανάσταση του Χριστού με εκατοντάδες βεγγαλικά. 

Άγιος Σπυρίδωνας πρωί Μ. Σαββάτου
Πλ. Καμπάνας, το σπάσιμο της στάμνας

Κυριακή του Πάσχα, το έθιμο της “χορευτικής Αγάπης”.

Μόλις ολοκληρωθεί το πασχαλινό γεύμα και αφού τελειώσει η λειτουργία της Αγάπης υλοποιείται το έθιμο της “χορευτικής Αγάπης”. Ιερείς, ψάλτες, ντόπιοι κάτοικοι αλλά και όσοι έρχονται στο νησί για τις διακοπές τους εκείνες τις μέρες μπορούν να λάβουν μέρος. Χορεύουν γύρω από την εκκλησία έπειτα περνάνε από τις πόρτες και ενώνουν όλοι μαζί τα χέρια τους με το βλέμμα τους στραμμένο προς την εκκλησία. Αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Με αυτό τον τρόπο οι Κεφαλλονίτες γιορτάζουν την χαρά της ανάστασης. Η συγκεκριμένη παράδοση λαμβάνει χώρα στον ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Αγία Ειρήνη. 

TIP: Τα παραδοσιακά φαγητά που συνηθίζουν να τρώνε οι Κεφαλλονίτες την Κυριακή του Πάσχα είναι κατσίκι ή αρνί και γλυκιά μυζηθρόπιτα με άνηθο.

Νέα Δευτέρα, η “Λιτανεία της Ευλογίας”

Την εβδομάδα μετά το Πάσχα οι Κεφαλλονίτες την αποκαλούν Νέα ή Νια. Το έθιμο της “Λιτανείας της Ευλογίας” στην Πεσσάδα καθιερώθηκε για να διώξει την αρρώστια που κατέκλυσε τους κατοίκους των Δοριζάτων. Αρρώστησαν από ευλογιά και οι κάτοικοι της Πεσσάδας για να μην έρθουν σε επαφή μαζί τους τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας έξω από το χωρίο ώστε να προσκυνήσουν όσοι το έχουν ανάγκη. Από τότε καθιερώθηκε η “Λιτανεία της Ευλογίας” με την περιφορά της εικόνας από την Πεσσάδα μέχρι τα Δοριζάτα.  

Όσοι έρθετε το πάσχα στην Κεφαλονιά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσετε αλλά θα εκπλαγείτε από τις ομορφιές του νησιού και τις διάφορες εκδηλώσεις εκείνη την περίοδο.

0 Reviews

Write a Review