Τα Κυκλώπεια Τείχη της Αρχαίας Κράνης

Τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Αργοστολίου στο δρόμο για τη Σάμη, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Κράνης με την ακρόπολή της. Η αρχαία Κράνη ήταν μία από τις τέσσερις πόλεις-κράτη που αποτελούσαν την «κεφαλληνιακή τετράπολη» (500-200 π.Χ.) Tα βουνά ήταν τα φυσικά όρια ανάμεσα στις τέσσερις πόλεις του νησιού, οι οποίες διατηρούσαν την πολιτική και οικονομική τους ανεξαρτησία, είχαν τα δικά τους νομίσματα και βρίσκονταν σε αντιπαλότητα μεταξύ τους.

Τα Κυκλώπεια τείχη είναι κατασκευασμένα από θεόρατους ογκόλιθους που χρονολογούνται από τον 70 – 60 αιώνα π.Χ.  Την ονομασία “Κυκλώπεια”  έδωσαν στο παρελθόν οι Έλληνες επειδή πίστευαν ότι τα είχαν κατασκευάσει τα μυθικά όντα Κύκλωπες.

Ο δρόμος για τον αρχαιολογικό χώρο είναι σηματοδοτημένος (λίγο πριν από το χωριό Ραζάτα) και είναι ένας εύκολος περίπατος. Αξίζει να δείτε πώς οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν μεγάλα τείχη από αυτές τις τεράστιες, λαξευμένες πέτρες: ακόμη και σήμερα  με προηγμένη τεχνολογία στη διάθεσή μας θα ήταν ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα.

Στις νότιες και δυτικές πλαγιές των λόφων αναπτύσσεται αμφιθεατρικά η πόλη της Κράνης η οποία φέρει υποτυπώδες ρυμοτομικό σχέδιο ενώ την διασχίζει κεντρικός δρόμος. Στις βόρειες υπώρειες του λόφου Καστέλλι εντοπίζεται ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα θέα των δημητριακών και της αγροτικής παραγωγής.

0 Reviews

Write a Review